Zbog dobrih iskustava koje Banovići imaju u rekultivaciji degradiranog rudničkog zemljišta u ovoj je Općini održan sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici kantonalnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva uz podršku Ministarstva razvoja i poduzetništva TK.

BANOVICI 1Sastanak je organizovao Nezavisni biro za razvoj a cilj je afirmacija partnerstva resornih ministarstava, rudnika, Elektroprivrede, lokalnih zajednica i Zavoda za poljoprivredu. Formirana Partnerska grupa za rekultivaciju degradiranog zemljišta pri površinskoj eksploataciji uglja i drugih ruda radit će na revitalizaciji ovakvog tla na području Tuzlanskog kantona. Degradirane površine moguće je rekultivisati što je kroz projekat Nezavisnog biroa za razvoj prepoznato kao razvojna šansa ovog dijela Bosne i Hercegovine.

U Banovićima već postoje planovi da u saradnji sa Rudnikom mrkog uglja određena područja degradiranog zemljišta prilagode potrebama općine, bilo za izgradnju novih naselja ili za razvoj poljoprivrede i turizma.

Projekat rekultivacije degradiranog zemljišta na području TK finansira Evropska unija. Budući da Tuzlanski kanton danas ima na hiljade hektara degradiranog zemljišta, što je rezultat površinske eksplatacije uglja i drugih ruda, realizacijom ovog projekta krajnju korist bi trebala imati mala i srednja preduzeća i građani ove regije./Odjeljenje za informisanje Vlade TK/

Vaš komentar na članak: