Na području općine Živinice pčelarstvo je veoma razvijana grana, sa blizu 10 hiljada košnica. Vrijedni pčelari postižu zapažene rezultate, a među onima sa najdužom tradicjom pčelarenja je Atif Halilović iz Mjesne zajednice Šahići.

“Moj djed Aljo počeo se baviti pčelarstvom davne 1847.godine i priča se da je znao imati i do stotinu košnica. To nije ni čudo jer se prije više bavilo poljoprivredom i drugim zanimacijama, jer nije bilo toliko rudnika ili fabrika u ono vrijeme gdje bi ljudi radil. Poslije djeda naslijedio ga je moj rahmetli otac Alija, a evo i ja sam uspješno nastavio ovu našu slatku porodičnu tradiciju”, priča nam Atif, koji penzione dane provodi u svojim Zenunima.

Atif ima 40 košnica, znao je postizati veoma dobre rezultate, ali je ova godina izdala pčelare, pa kaže:

“Ne pamti se ovako loša godina, puna kišnih dana. Ono što sam od pčela dobio biće tek toliko da pokrijem troškove. Znalo je biti godina kada sam po košnici dobivao i do 28 kg, a bilo je to 2005.godina, koju ću uvijek pamtiti”.

Atif Halilović je dobro”ispekao” pčelarski zanat i za njega nema tajni. Proizvodi propolis, polen, a za svoje potrebe i matice. Njegov planinski med je poznat na daleko po kvalitetu i mušterije mu dolaze kući, jer znaju da se radi o čistom proizvodu iz čiste prirode ovog podneblja!/Š.G./

Vaš komentar na članak: