Planinski med sa džebarskog platoa

Planinski med sa Džebarskog platoa je poseban,a benefite koje posjeduje mogu potvrditi oni koji su konzumirali ovaj dar od pčela.

Prema riječima dr.Seada Noćajevića treba hoditi po nadmorskoj visini od 700 metara, gdje vrijedne pčele iz zdravih košnica ubiru najkvalitetniji nektar, od kojeg ovi vrijedni insekti proizvode posebnu vrstu meda. Dobija se iz nezagađenog planinskog bilja, koji obiluje na džebarskom platou, pa je zbog svog sastava ljekovitih biljaka vrlo tražen. Ima snažno antimikrobno djelovanje, čak i dok je razrijeđen u razmjeri od 1:150.

“Koristite ga za jačanje imuniteta, problema s disanjem – izliječite kašalj, upale grla i sinusa. U etno medicini planinski med koristio se i za dezinfekciju kožnih upala i rana. Pomaže pri liječenju ginekoloških tegoba i upala izazvanih virusima i bakterijama. Uzimajte kašičicu ovog meda, jednom dnevno. Za jačanje organizma, najmanje pola sata prije doručka, popijte šolju toplog mlijeka zaslađenog planinskim medom. Pitate se kako nabaviti ovu dragocjeku tečnost, pa vam predlažem da se uputite u Džebare, gdje sada svi putevi treba da vode- ka ovom prelijepom pitomnom planinskom krajoliku”, preporuke su dr.Seada Noćajevića.