Poduzetništvo: Konjuh još nije ugašen

Mada je u dubokoj krizi i stečaju, Konjuh još uvijek radi i proizvodi stolove i stolice, školske programe i kancelarijski namještaj. U koštac sa nedaćama uhvatilo se 40 radnika, predvođenim Sindikalnim odborom, koji godinama vodi borbu za opstanak firme.Mnogo je problema, to svi znaju, ima i vremenskih nepogoda koje su oduvale krov sa Fabrike furnira, novca naravno za obnovu nema!

Konjuh i nepobjedivih 40 radnika posjetila je grupa članova Naše stranke BiH, predvođena predsjednikom Predragom Kojovićem i predsjednikom Općinskog odbora NS Živinice Muradifom Mujkanovićem.

Šef proizvodnje inž.Hariz Tuholjaković nam objašnjava da je, ne tako davno, Konjuh na godišnjem nivou imao ukupan prihod preko 30 miliona KM, sa preko 1200 radnika, a da danas ovih 40 radnika mjesečno ostvari vrijednost proizvodnje oko 30 hiljada KM.Narudžbe stižu sa svih strana, ali se previše ne upuštaju u velike projekte:

„Upravo radimo za jedan sarajevski hotel 600 stolica i stotinu stolova, a naručilac dobro poznaje našu firmu pošto je i prije 20 godina kupovao naše proizvode, te je rekao da smo veoma kvalitetni i da nam niko nije ravan.Dobili smo narudžbe i od Vlade TK da radimo odgovarajući namještaj.Posla ima, ali to nije ono što je nekada bilo“, kaže nam Tuholjaković.

Predsjednik Sindikalnog odbora Konjuha Mujo Gavranović je govorio o naporima za dalje oživljavanje firme, ali tenderi, kao što je bio i nedavni od 27.jula, nisu donijeli pomaka.Narednog mjeseca bit će novi tender, ali sa malo izgleda da bi neko mogao kupiti firmu i pogurati intenzivniju proizvodnju.

Aktivisti Naše stranke BiH su svojom posjetom obradovali zaposlenike Konjuha, a predsjednik Kojović je obećao da će pokrenuti neka pitanja, koja bi bila od koristi za opstanak firme i zbrinjavanje radnika koji su stekli pravo na penzionisanje.

Dakle, Konjuh još nije ugašen, a da l će-ne zna se!/Š.G./