Poduzetništvo: Otvorena firma “Sućo” d.o.o. za proizvodnju vatrogasnih kamiona

 

Nakon intoniranja državnih himni Bosne i Hercegovine i Njemačke, danas je svečano otvorena firma “Sućo” d.o.o. Živinice, inače u poduzetništvu poznata kao kćerka firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke. Firma se nalazi na adresi Ulica dubravska 106, gdje se okupio veliki broj zvaničnika, koje je predvodio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Firma „Lentner GmbH“ iz Njemačke za ovu prigodu je proizvela novi prototip vozila „HLF 20“ na šasiji „Volvoa“, proizvodnje u firmi Živinice i ono je na današnjoj svečanosti u Živinicama prvi puta predstavljeno javnosti.

Prema riječima vlasnika firme Suada Bešlića otvaranjem proizvodnog pogona u Živinicama ostvario se njegov san da poslije 20 godina provedenih u Njemačkoj dođe u svoju domovinu i omogući mladima da svoju perspektivu grade u BiH:

„Plan ovog projekta proizvodnje u Bosni i Hercegovini ulazi u drugu fazu. Obuke radnika su uspjesno završene. Dosadašnja proizvodnja od 10 odsto, u narednom periodu će se povisiti na 50%, a uz nove investicije u mašine otvaraju se i nova radna mjesta.Proizvodit ćemo dijelove za 13 vrsta vatrogasnih vozila. Ovdje će uskoro biti zaposleno 30 mladih radnika, s tim da će ih u narednom periodu biti znatno više.Danas predstvaljamo prvi vatrogasni kamion, najmoderniji u svijetu , a na njemu piše da je proizveden u Bosni i Hercegovini“, rekao je Suad Bešlić, koji je rođen u obližnjim Meškovićima kraj Kalesije.

Općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković je inicijator cijelog projekta, nakon što je potkraj prošle godine organizovao savjet dijaspore, kada je tom skupu bio prisutan i Suad Bešlić:

„Opredjeljenje naše lokalne zajednice je da stavramo povoljlan ambijent za poduzetništvo i privalčimo strani kapital. Ovo danas je jedan takav primjer i očekujemo da će putom našeg Suada Bešlića krenuti mnogi naši poduzetnici u dijaspori“.

Prisutni su pažljivo saslušali i izlaganje direktora firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke Hausmanna Mathiasa, koji je rekao:

„Kada sam prvi puta došao u Živinice decembra prošle godine načelnik Samir mi je mnogo toga obećao, ali sam to prihvatao s nevejricom.Međutim, prevario sam se jer je on i ova lokalna zajednica učinila mnogo više od očekivanog, tako da čestitam na tim potezima koji su prvukli našu pažnju.Ovdje u BiH smo srčano primljeni, bolje nego igdje i vidim da danas je prisutno mnogo političara, što kod nas ne bi bio slučaj.I dalje ćemo širiti poslovnu saradnju“.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizidić se pohvalno izrazio u realizaciji proizvodnih projekata, ne samo u Živinicama, već i TK:

„Zadovoljstvo mi je da su Živinice prepoznale projekt o kojem je danas riječ i da se tako povećava broj zaposlenih kod nas, a takav je sučaj u cijelom TK, koji najbrže napreduje kada je u pitanju razvoj poduzetništva.Primjer čovjeka koji je došao iz Njemačke da ovdje ostvari svoj san je dobra matrica koju možemo multiplicirati u cijeloj Bosni i Hercegovini“.

Nakon obraćanja dr.Samira Kamenjakvovića, Suada Bešlića, Hausmanna Mathiasa i Denisa Zvizdića, promovirano je novo vatrogasno vozilo pod proizvodnom markom „Made in BiH“, a potom se pristupilo presjecanju vrpce proizvodne hale, čime je zvanično označen početak rada firme “Sućo” d.o.o. Živinice./Š.Gadžo/