Portreti sugrađana: Svestranost Selmira Šljivića ne poznaje meridijane

O našem sugrađaninu mr.Selmiru Šljiviću moglo bi se napisati desetine priča, ali pomenućemo samo naslove nekih od njegovih brojnih aktivnosti, koje uspješno obavlja dugi niz godina.

Mr.Selmir Šljivić je vršioc dužnosti direktora JP „Eko-sep“ d.o.o. Živinice. Za veoma kratak vremenski period uspio je dobiti grant sredstva od strane Evropske komisije u visini od 380,000.00 Eura za tehničku pomoć pri izgradnji međuopćinske deponije Živinice, Banovići i Kladanj, te uvrstiti izgradnju iste u registar kapitalnih i prioritetnih investicija na području Federacije BiH.

Sekretar je Udruženja poslodavaca Živinice koje djeluje već dvije godine i bilježi uspjehe u kreiranju boljeg ambijenta za poslovanje. Posao sekretara je da zajedno sa predsjednikom i Upravnim odborom daje sugestije višim nivoima vlasti -kako i na koji način učiniti da se smanji nezaposlenost kroz nove investicije?

Njegov 21 let ka biznismenima Kine

Mr.Selmir Šljivić je otišao korak ispred, jer iskorištava ogromno iskustvo u radu sa strancima kako bi povezao privrednike diljem svijeta sa privrednicima Bosne i Hercegovine. Već sedmu godinu posluje ponajviše sa kineskim i indijskim korporacijama na razmjeni roba i usluga. Već 21 put je posjetio daleku Kinu sa privrednim delegacijama iz regiona, gdje su realizovani projekti na svim privrednim poljima, od vode do energije. Sekretar Šljivić uvezuje poslove za zainteresovane strane, a uspjeh je zagarantovan jer je baziran na dugogodišnjem iskustvu i povjerenju.

Inače, mr.Selmir Šljivić je magistar političkih nauka, radio je preko 11 godina za američko ministarstvo odbrane na odgovornim i visokim poslovima sigurnosti.

Na čelu jedinstvenog orkestra sazlija Sevdah

Predsjednik je jedinstvenog Udruženja sazlija „Sevdah“ Živinice, koje jedino na širim prostorima Balkana svira saz orkestarski i pjevaju tradicionalnu pjesmu sevdalinku. O tome je nedavno snimljen i dokumentarni film njemačko-francuske televizije „Arte“, čija se premijera očekuje krajem ove godine, dok se koncert sazlija u Frankfurtu priprema za novembar.

Uz sve pomenuto, Selmir piše kolumne za razne web portale o temama vezanim za život i bio je veoma uspješan direktor Televizije Živinice za čijeg mandata su urađeni veliki pomaci u poboljšanju tv programa, ulagano u novu modernu tehniku, te su ušli u kablovske operatere i Moja tv BH Telecoma.

Važno je još istaći da je predsjednik kućnog savjeta zgrade „Giprom“ koja slovi kao jedna od najuređenijih i najorganizovanijih u gradu, za razliku od mnogih zgrada koje imaju probleme sa održavanjem.

Poruka: Zadržati mlade u svojoj domovini

Za sebe skromno kaže da mu je najdraža uloga oca dva sina i kada svojim radom i zalaganjem ostvari preduslove za otvaranje novih radnih mjesta i smanji egzodus mladih, pametnih i sposobnih, a nažalost nepodobnih osoba, koje samo žele da žive i rade u predivnoj zemlji Bosni. Na svojim mnogobrojnim putovanjima nailazi na mnoge zainteresovane ulagače u našu državu, ali osnovni problem je nepovoljna politička situacija i prekobrojna administracija koja otežava poslovanje. Ono što se ostvari ulaganja ogroman je uspjeh, jer sve države u okruženju i svijetu jako mnogo ulažu u infrastukturu, nove tehnologije, nauku, obrazovanje i kulturu jer je to preduslov za investicije i otvaranje novih radnih mjesta, dok u našoj državi prednost u svemu imaju podobni a ne sposobni”, kaže naš svestrani sugrađanin mr.Selmir Šljivić i dodaje kako je otežavajuće još i to što se kreditima međunarodnih fondova isključivo finansira javna potrošnja, dok razvoja uopšte nema.

Tako to radi mr.Selmir Šljivić, naš uspješni sugrađanin, obrazovan, pošten i spreman na mnoge izazove koje sa zadovoljstvom rješava na najbolji način./Š.Gadžo/