Ovih dana na vidiku su rezultati rada u agraru, a mnoge porodice na području živiničke općine su našle računicu da pokušaju ostvariti prihode i popraviti kućne budžete. I u porodici Besime Jagodić su odlučili ozbiljnije krenuti put agrara, pa ni rezultati ne izostaju.

“Poslije poplava prije dvije godine pojavio se konkurs u opštini Živinice za projekat poplavljenim područjima, u organizaciji United Nations Development Programme. Konkurisala sam za sadnice jagode, kornišona i plasteničke proizvodnje. Jagoda smo zasadili na površini 700 metara kvadratnih, a dobili smo oko tonu jagoda. Kvalitet je bio vrhunski, tako da nismo imali problema za tržište. Znači, ako se proizvede kavlitet – nema bojazni za plasman. Osim plasmanan na području naše opštine, imali smo kupce i iz Kalesije i Gračanice”, kaže nam Besima Jagodić.

Osim na otvorenom, povrće u ovom domaćinstvu proizvodi se i u plasteniku, veličine 25x 4,5 metra. Zasađene su paprike i paradaiz. O očekivanjima od ovih kultura Besima kaže:

“Trenutno su u prodaji paprike, a o kvalitetu da ne pričam! Cijena je povoljna i plasman je osiguran. Paradaiz je takođe vrlo dobro rodio, ali se pomalo bojim za plasman, pošto brzo sazrijeva. Imamo i parcelu kornišona na pola dunuma, sadnice su dobro krenule, a otkup je zagarantovan od AGRONE, tako da ne brinemo za plasman”.

Cijela porodica Besime Jagodić uključena je u rad, svi su sretni kada vide plodove svog rada i sa zadovoljstvom obavljaju sve potrebne poslove u svom vrtu, koji namjeravaju već od naredne godine značajnije proširiti!/Š.G./

Vaš komentar na članak: