U periodu od sredine do kraja maja 2014. godine BiH je pretrpjela razorne poplave, uzrokovane najobilnijim padavinama u periodu od 120 godina, od kada se vrše meteorološka mjerenja. Razarajuće poplave snažno su pogodile poljoprivredne proizvođače.

Ove godine na području općine Živinice stizale su razne donacije za pomoć poljoprivrednicima. Tako je 13 poljoprivrednika iskoristilo pomoć UNDP paketa, dok je u BiH taj broj oko 420 korisnika. Paket pomoći NDP iznosi 10.500 KM i sadrži pomoć u obradi jednog dunuma jagode i isto toliko krastavca kornišona, te još jedan plastenik od 200 m2. Paket podrazumjeva donaciju đubriva, navodnjavanje kap po kap i hemijskih zaštitnih sredstva, dok je obaveza korisnika sredstava da obezbijedi zemljište, žicu, mreže i kolje za krastavce. O iskustvima korisnika sredstava NDP jedan od 13 korisnika navedenih sredstava Sefer Nurkić kaže:

“Nas 13 korisnika, inače članova Udruženja PREC (Porodični rurani edukativni centar Gračanica), nismo zadovoljni zato što UNDP nije u cjelosti ispoštovao ugovorenu donaciju, u pogledu obezbjeđenja hemijske zaštite i đubriva za jagode i krastavce, čime smo oštećeni za oko dvije hiljade KM. Prigovor smo uputili u sjedište UNDP u Sarajevu zato što nije ispoštovano sve što je trebalo i očekujemo da se ovaj nedostatak riješi”.

Mada je pismeni zahtjevUNDP-u upućen prije 15 dana, ispred Udruženja PREC-a, sa potpisom predsjednika Suada Selimovića, odgovora još nema! U Udruženju očekuju da se ovaj problem što prije riješi, jer je dovoljno što su mnogo oštećeni prošlogodišnjim poplavama, mada dugo toplo ljeto ove godine prijeti dodatno smanjenje prinosa poljoprivrednicima!/Š.G./

Vaš komentar na članak: