Zaključci iz Francuske od januara 2016.godine o ruralnom razvoju, kroz seoski turizam na području lokalne zajednice Živinice razmatrani su i na savjetovanju koje se održalo 20.aprila (srijeda ) u hotelu Toplice.
U izuzetno radnoj atmosferi akteri savjetovanja o ruralnom turizmu na području općine Živinice složili su se da ruralna područija imaju potencijale kada je u pitanju prihvat gostije -turista koji bi željeli da se odmaraju u oazama mira, koji im može ponuditi ruralno stanovništvo. Ruralni turizam u našoj lokalnoj zajednici je u povoju, iako postoje realne predpostavke za razvoj istog. Trebamo se rasteretiti predrasuda da je selo samo za život seljaka, sela i njihovi resursi mogu odgovoriti i na izuzetno značaja poslovni poteze, razvoja turizma. Našoj lokalnoj zajednici treba da bude imperativ i premanentna briga kada je u pitanju seosko stanovništvo, da im pomognu u opstanku na njihovim ognjštima, a ne da vrše seobe.

Na današnjem savjetovanju to su posebno iznijeli članovi PREC-a akterima savjetovanja, a oni dolaze iz raznih NVO i vladinog sektora, kao što su Planinarsko društvo “Drenik” Živinice, eminentni stručnjaci iz kulturnog naslijeđa, Biciklistički Klub Živinice, Paraglajderski klub “Tuzla”, Lovačko društvo Toplica, Živinice, Šumsko gazdinstvo „Sprečko“ Živinice, Konjički Klub Salkanović, Živinice, Ekološko udruženje Lilium Svojat, predstavnici lokalne zajednice za ruralni razvoj, predstavnici lokalne TV Živinice, članovi UO PREC i gosti iz MFR-a Christelle, Karine, Aimee, Pierre i Gerard.

Jedna od mogućnosti u savremenom svijetu je razvoj jednog novog proizvoda – razvoj turizma na seoskom porodičnom gazdinstvu. Gosti su iznijeli projekat koji će se realizovati u oktobru 2016.godine, a to je posjeta studenata turizma iz Francuske koji imaju za cilj da se upoznaju sa prirodnim, kulturnim, historiskim i gastro ponudama naše zemlje.

Studenti će zajedno sa članovina PREC-a i zaintersovanim akterima današnjeg savjetovanja učestvovati i u dijagnosticiranju teritorije kako bi pomogli u potpunijoj ponudi općine Živinice, posebno u seoskim domaćinstvima, koji žele da se bave u budućnosti seoskim turizmom.

Učesnici su istakli da naša ruralna područja mogu ponuditi kroz ruralni turizam lov, ekoturizam, zdravstveni, kulturni, sportski, posebno biciklizam kao i paraglajderske aktivnosti itd.Obostrano je zadovoljstvo tokom ovog savjetovanja kako prijatelja iz MFR-a i PREC-a koji su bili i organizatori ovog savjetovanja.

PREC se obavezao da će učestvovati u umrežavanju ovih ponuda i u narednom periodu raditi na realizaciji značajnog projekta ruralni turizam i što prije ponuditi jedan vrlo tražen proizvod – ruralni turizam, to može biti turizam na farmi (turističkom seoskom porodično gazdinstvo). Savjetovanje je popraćeno i medijski, TV Živinice i RTVTK Tuzla, tako da je javnost na ovaj način informisana o trasparentnom radu PREC-a i njihovih partnera iz Francuske MFR-a./Dr.S.Noćajević/

Vaš komentar na članak: