Pčelarenje u Priluku ima dugu tradiciju, čemu doprinosi prirodni ambijent pogodan za bavljenje ovim unosnim poslom. Područje Priluka i okoline pogodno je za prirodni šumski miješani med, po čemu je ovaj kraj čuven. Adem Klapić se bavi pčelarstvom više od 30 godina i od kada je u penziji ovo mu je jedno od glavnih zanimanja.

“Pozanto je da se ne možemo pohvalliti prinosima za ovu ljetnju sezonu. Kiše i loše vrijeme učinile su svoje tako da sam po košnici imao svega 2 kg meda. Tako je to kada sve zavisi od klime, ali dobro se sjećam i 1993.godine, kada je bilo najteže, po košnici sam imao i do 100 kg, a tada je sve rodilo kako treba, posebno i voće”, prisjeća se pčelar Adem Klapić, koji je znao imati i blizu 40 košnica.

U Priluku danas ima oko 15 pčelara i većina ih je locirala košnice u blizini nogometnog stadiona, u lijepom šumovitom kraju. Ali, tu imaju i probleme u posljednje vrijeme, o čemu Klapić kaže:

“Ovo je veoma lijep kraj za pčele i ovdje smo uglavnom postavili košnice, napravili šupe, tako da i po noći neko tu spava i čuva ih da ne bi neko “zalutao” i pokrao nas. Poznato je da se danas sve krade, pa zato imamo stalni nadzor. Ali šumsko gazdinstvo nas želi iseliti iz šume i već smo bili jednom na sudu, pa ne znam kako će se sve završiti”.

Na postojećoj lokaciji u šumi kraj nogometnog stadiona, prilučki pčelari su naselili košnicama prije 12 godina i želja im je da tu ostanu, a kako će se sve završiti ostaje da se vidi. Uglavnom, ono što bi pčelari najviše voljeli to je da im iduća godina bude medonosnija i da ostanu u šumi gdje su i sada!/Š.G./

Vaš komentar na članak: