Primjeri: Kako je Suad Bešlić napustio Njemačku i pokrenuo vlastiti biznis u domovini

U vrijeme kada mnogi mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine u potrazi za zaposlenjem diljem svijeta, ima pozitivnih primjera o povratku mladih i stručnih kadrova u svoj zavičaj. Takav primjer nedavno smo zabilježili upravo u našem gradu, a riječ je o Suadu Bešliću, koji je otvorio firmu “Sućo” za proizvodnju vatrogasnih vozila.

Šta je prevagnulo da ovaj mladi čovjek, nakon 20 godina provedenih u Njemačkoj, dođe u Živinice i pokrene vlastiti biznis:

“Mada sam mlad otišao u Njemačku uvijek je u meni tinjala želja da se vratim u svoju domovinu, ali ne praznih ruku!Agresija na BiH tokom 90-tih godina odredila je drugačije sudbine tadašnjih mladih ljudi, pa tako i moju sudbinu. Kao maloljetnik sam se priključio odbrani domovine, te kao pripadnik Armije Republike BiH krajem jula 1992. godine sam teško ranjen, oporavak je trajao godinu dana.Zbog kompleksnosti ranjavanja prebačen sam u Njemačku na liječenje, gdje upoznajem gradonačelnika Erdinga, te tu počinje moj boravak, moja borba i moj put koje me ponovo doveo na mjesto gdje sam ponikao.Moj život je protkan sa četiri ljubavi koje su glavni pokretač mene, a one su vjera, porodica, država i nacija. Ove ljubavi su moj motiv za borbu koja je već odavno počela da dobiva konture uspjeha. Sve što želim da podjelim danas sa našim ljudima jeste ljubav za državu, jer samo kad odeš u tuđinu, ma koliko ti lijepo bilo shvatiš šta znači imati domovinu. Svako putovanje je lijepo utoliko, ukoliko si siguran da se imaš gdje vartiti. U četvrtak, 22.septembra sam zatvorio dvadesetogodišnje poglavlje svog života u Njemačkoj, kao uspješan konstruktor – inovator (sam dostigao vrhunac u karijeri, u poslu kojim se bavim, priznat i poznat u društvu u kojem živim, rijedak je primjer građanina naše domovine danas u Münchenu da ima i sličanu priču mome životu) odlučio sam da se vratim u BiH i svoje znanje i sposobnost, svoj kapital usmjerim u jačanje BH privrede i tako još jednom pokažem kako se država voli, prvo samom sebi, pa onda i drugima da budem primjer”, kaže nam poduzetnik Bešlić.

Državu treba u ratu braniti, a u miru graditi

Suad Bešlić još ističe kako je ljubav prema domovini posebno izraženeniji što si od nje dalji, te kako to čovjeka tjera kako da se vrati, a da taj povratak bude protkan uspjesima, upravo onako kako on to želi da gradi.

“Često sam daleko od Bosne i Hercegovine, sam sebi postavljao pitanje, kako se na najbolji način može pokazati ljubav prema državi? Poslije dugih razmišljanja zaključio sam da se država odnosno domovina voli tako što je u ratu branimo, a u miru je gradimo. U vrijeme agresije mnogi sinovi i kćeri ove zemlje su dokazali i pokazali ljubav, dajući svoje živote i dijelove svojih tijela, žrtvujući se na razne načine da bi odbranili jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. I uspjeli smo. BiH je nedjeljiva, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država. Ali tu naša borba i dokazivanje naše ljubavi nije završeno. Pred nama su nove borbe i nove pobjede u koje moramo ulaziti spremni, kako bi ugledali svjetlo pobjede. Nekad smo BiH branili životima, danas BiH razvijamo perom, naukom, znanjem, radom, zalaganjem.

Svi mi koji volimo ovu državu moramo se truditi da budemo najbolji u svom poslu, ako smo ljekari budimo najbolji, ako smo rudari opet budimo najbolji, ako smo inženjeri budimo najbolji, ako smo poljoprivrednici budimo najbolji i uspijeh je neizostavan. Dajmo državi ono što ona zaslužuje, učimo da bi naukom pokrenuli njen razvitak, radimo da bi radom dobijali na snazi i uspravljali ono što je krvotok države, a to je njena privreda”.

Budimo poligon investicija, a ne problema

Vaša vizija o pokretanju firme “Sućo” doo za proizvodnju vatrogasnih vozila u Živinicama ostvarila se, počela je sa radom. Kako je to sve krenulo i kako vidite svoju firmu u perspektivi?

“Imao sam veliku podršku prilikom otvaranja firme i sa najvišeg državnog nivoa, što me posebno raduje. Osim promocije vozila u Živinicama, narednih dana, već od sutra, održat ćemo promociju vatrogasnog vozila “Sućo” Živinice Made in BiH u Kalesiji, u subotu na Sajmu u Zenici, potom Tuzli i Lukavcu, dok će se prezentacija naredne srijede održati i u Minhenu.

Za potrebe i razvoj firme u Bosni ću u narednom periodu, na godinu dana, dovesti dva radnika iz Njemačke, dva građanina EU, inženjera i menadžera, da svojim znanjem i iskustvom podrže projekat i da prenesemo znanje našoj djeci od koje ćemo graditi kostur budućih inovatora i konstruktora.Ujedinimo snage unutar BiH i one koje se nalaze izvan granica BiH da bi nam svima bilo lakše, da bi svaki građanin BiH imao jednake šanse za život. Mi koji živimo u BiH trudimo se da stvorimo što bolji politički i sigurnosni ambijent koji će omogućiti strana ulaganja, ali i ulaganja naših ljudi koji su otišli iz BiH, budimo poligon investicija, a ne poligon problema. Naučimo se patriotizmu. A patriotizam je žrtva za naciju i državu. Svako od nas nosi pojedinačnu odgovornost za ono što može ili je mogao da uradi, a nije uradio. S toga nema amnestiranih niti neodgovornih. Svako od nas mora da bude ona promjena koju želi da vidi u ovoj državi. Svi moramo da radimo najbolje što možemo, tamo gdje jesmo s onim s čime raspolažemo, tako da bi nam svima bilo bolje i da bi Bosna i Hercegovina od poligona problema, postala poligon razvoja i napretka. Želim da moj povratak u BiH bude podstrek mladim ljudima koji kane otići iz ove zemlje, da ostanu i da zajedno udruženim snagama radimo na oporavku privrede, otvaranju radnih mjesta, stvaranju povoljnijeg ambijenta. Svoje znanje, stručnost i kapital spremno sam uložio u BiH, želeći da pokažem kako sebi tako i drugima da se može uspjeti sa čistim nijetom, iskrenim pristupom ljudima, poštenim odnosom, radom i zalaganjem”.

Otvaranjem firme “Sućo” doo Plan projekta proizvodnje u Bosni i Hercegovini ušao je u drugu fazu, obuke radnika su uspješno završene i dosadašnja proizvodnja od 10 odsto u narednom period će se povisiti na 50 odsto, uz nove investicije u mašine i opremu, posao će dobiti novih 50 radnika./Š.Gadžo/