Farma tovnih purana ‘AMAS’ jedna je od rijetkih domaćih farmi ove vrste na području BiH. Osnovala su je dva mlada, dvadesetpetogodišnja mladića iz Tuzle, Armin Mustafić i Amar Salković. Na ovaj potez, kako su nam ispričali, odlučili su se iz više razloga.

-Prvenstveno smo je pokrenuli jer je pureće meso veoma nezastupljeno u BiH, te se uglanom svo pureće meso uvozi iz Hrvatske i Mađarske. Mladi smo, imamo 25 godina, radili smo za male plate i živjeli od džeparca roditelja. Odlučili smo se da pokrenemo privatni biznis, što se ispostavilo kao dobar potez – kazao je Armin Mustafić.

Njegov otac ustupio im je već postojeće objekte, koji su vrijedni mladići pretvorili u farmu. Ona se trenutno nalazi u mjestu Brnjik kod Čelića.

-Stvorili smo sve uslove za pokretanje ovog biznisa kao i želju za radom. Imamo kapacitete da uselimo do 10.000 purana plus mogućnost proširenja. Zbog toga smo došli na ovu ideju i nadamo se da ćemo uspjeti iako je vrlo teško jer do sada smo samo nailazili na određene probleme – kaže nam Amar Salković.

Veliku podršku u počeku poslovnog projekta Salkoviću i Mustafiću pružila je i tuzlanska Mesna industrija ‘Menprom’ koja u svom sedamnaestogodišnjem postojanju i radu podržava pozitivne projekte i mlade ljude.

-To je kompanija koja prepoznaje i podržava kvalitet domaće proizvodnje. Od početka ovog mjeseca na prodajnim mjestima Menproma mogu se pronaci proizvodi od kvalitetnog purećeg mesa, a koji su rezultat rada naše farme. Zadovoljni smo što možemo svojim radom i rezultatom udovoljiti uslovima firme kakva je Menprom, a za naredni period planirano je proširenje saradnje – kaže Armin.

Ukoliko se njihovi planovi budu razvijali prema zacrtanim ciljevima, ova dva mladića imaju namjeru i zaposliti nekoliko radnika, koji bi zajedno sa njima širili proizvodnju purećeg mesa./Vedran Mitrić/

Vaš komentar na članak: