Lijepi dani omogućili su poljoprivrednicima da se presele na svoje njive i započnu sjetvene radove. Oživjeli su i voćnjaci, a danas smo posjetili jedan od njih u Suhoj, nedaleko Živinica. Vlasnik voćnjaka Ramo Čamdžić duže vremenski period posvetio se voćarstvu, o čemu nam je rekao:

“Imam iskustva kada je riječ o mnogim poljoprivrednim radovima, to je kod nas već postala tradicija. Pažnju sam posvetio voćarstvu i imam preko 200 stabala šljive, a u posljednje vrijeme nastojim zasaditi i sadnice kruške. Zahvaljujući stalnom stručnom usavršavanju i praćenju savremene agrotehnike uspjesi ne izostaju! Uglavnom sam zadovoljan rodom i onim što mi donese voćarstvo. Rekordan prinos imao sam od 6 tona roda šljive, ali je prosjek oko 4 tone. Najviše šljive preradim u džem ili je dam na sušenje, kao i druge prerađevine”, ističe Čamdžić.

Rami je bavljenje voćarstvom dodatni prihod, a zaposlen je u RMU Đurđevik-PK Višća, na poslovima smjenskog nadzornika elektro poslova na rudničkoj mehanizaciji. Rudarstvo će u našem kraju još dugo ostati značajan faktor djelatnosti, takođe kao i poljoprivreda. Prema riječima Čamdžića dobro se držati rudarstva i imati stabilne prihode, a od voćarstva i drugih poljoprivrednih proizvoda šta bude!? Jer, otkup nije organizovan i ono što se proizvede nije sigurno da će biti i adekvatno nagrađeno! /Š.G./

Vaš komentar na članak: