-Mnogo aktivnosti u rudarskoj djelatnosti obilježilo je ovu godinu. Jedna od njih je i potpisivanje Kolektivnog granskog ugovora. Naredno što se očekuje je izgradnja termoelektrane snage 350 megavata, kao i tradicionalno sportsko takmičenje „Rudarijada 2016.“

U oblasti rudarstva u našem kantonu posljednjih mjeseci rađeno je na mnogim aktivnostima i projektima. Tim povodom smo posjetili Dr. sci. Safera Mušanovića, predsjednika Samostalnog sindikata rudara FBiH i predsjednik sindikalne organizacije RMU Banovići, kako bismo obili detaljnije informacije. Prilikom razgovora uvidjeli smo da se u proteklom periodu mnogo radilo, ali i da će se raditi u budućnosti. Prema njegovim riječima uskoro možemo očekivati izgradnju termoelektrane u Banovićima, snage 350 megavati, kao i još mnogo toga. Posebno nas je zanimalo nedavno potpisivanje kolektivnog granskog ugovora, prednosti i sve ono što se za njeg’ veže. Od gospodina Mušanovića smo dobili odgovore šta taj ugovor znači za radnike, a šta za samu rudarsku struku i djelatnost uopće.

Gospodine Mušanoviću, tekuća godina je obilježena mnogim projektima i aktivnostima? Posebno bismo se osvrnuli na nedavno potpisan kolektivni granski ugovor. Pojasnite nam šta on zapravo znači?

Mi smo u posljednja tri mjeseca imali velike aktivnosti oko potpisivanja granskog kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva. Uspješno smo završili to pregovaranje.

Granski kolektivni ugovor je optimalan ugovor i jedan je od najvažnijih akata iz područja rudarstva, koji obezbjeđuje daljnji standard rudara, zatim mogućnost ulaganja u proširenje materijalne osnove rada, ulaganja u modernizaciju rudnika, posebno u površinskoj i podzemnoj eksploataciji. Ovaj granski ugovor, važi jednu godinu, uz usaglašavanje na godišnjem nivou i mogućnosti produžavanja istog. Lično smatram da će on još dugo, dugo trajati.

Ko je učestvovao u izradi? Kakva je Vaša procjena u vezi ovog ugovora?

Prema mojoj procjeni i procjeni pregovarača koji su učestvovali u izradi, između ostalih i sindikati rudarstva i Vlada, direktori rudnika i federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije. On je plod jednog neumornog rada svih tih učesnika. Također bih istakao da je urađen u jednom pozitivnom, stručnom i odgovornom izdanju. Zato smatram da je optimalan, jer u ovom trenutku omogućava poslovnu ravnotežu između sindikata i poslodavaca. Minimalna satnica je 2,4 KM. Kada su u pitanju noćni rad, rad za državne praznike, to je ostalo isto kao i u starom kolektivnom ugovoru, 50%, 50% , 50% i 30%. Prema našem mišljenju nije umanjio niti jedno do sad stečeno pravo radnika. Naprotiv, gdje god se moglo u odnosu na mogućnosti, a mogućnosti su takve i zato kažem da je urađen kao jedan optimalan dokumenat. Važno je istaknuti da se on i može mijenjati na način i postupak kako je donesen. Data je prava mogućnost da svi oni koji rade u rudnicima, a imali smo i mišljenje baze, praktički i svih zaposlenih, mišljenje struke iz oblasti rudarstva, pravne struke… vrlo se odgovorno pristupilo tom poslu, ali isto tako dozvolili su i oni koji su vodili pregovore ispred Vlade jedan demokratski dijalog. Mi iz Sindikata (a učestvovali su predstavnici svih sindikalnih organizacija i pojedini članovi, koje je imenovala sindikalna organizacija) moramo istaći da je kolektivni ugovor približen svakom radniku.

Šta Vi kao predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH, očekujete od ovog granskog kolektivnog ugovora? Ima li neke novitete u odnosu na dosadašnji?

–Očekujemo da će ovaj kolektivni ugovor za razliku od dosadašnjih kolektivnih ugovora onemogućiti buduće tužbe. Konkretno samo RMU Banovići je dao skoro 13 miliona po osnovu kolektivnih tužbi po prethodnom kolektivnom ugovoru. Mi smo ovaj kolektivni ugovor uradili tako da ne ostavlja prostor za eventualne nesporazume i tužbe radnika čime smo još jednom pokazali opredjeljenje da je vođstvo ovog sindikata društveno odgovorna institucija. Zašto tužbe nisu dobre? Zato što tužbe imaju negativan efekat kako za preduzeća tako isto i za radnike. Primjer su veliki privredni giganti koji su otišli u stečaj i zaborav zbog neralnih tužbenih zahtjeva, to se dešavalo u Krivaji Zavidovići, Konjuh Živinice itd. Dok sam na čelu ovog sindikata nećemo dozvoliti stagniranje Rudnika nego prosperitet i širenje Rudnika, te nova zapošljavanja a ovaj granski kolektivni Ugovor je dobra osnova.

Smatram da o rudnicima koji pozitivno posluju treba fino pisati. Mogu kazati da je RMU Banovići jedan od najboljih rudnika u Bosni i Hercegovini iz razloga što prije nekoliko mjeseci su bili blokirani svi rudnici, osim RMU Banovići i Gračanica. Znači, jedini smo veliki rudnik koji ispunjava svoje obaveze i zahvaljujući dobrom poslovanju, vođenju brigu o zaposlenim, kao i novim zapošljavanjima, uradili smo odgovarajuće projekte. Nazvao sam to mega projekti, jer se oni rade jednom u 100 godina.

Koji projekti su na pomolu? Na čemu intenzivno radite u ovom periodu?

Jedan od tih mega projekata je i izgradnja termoelektrane u Banovićima, snage 350 megavata. Ona je u tehničko – tehnološkom i ekološkom smislu jedan od najboljih objekata.

Zašto je najbolja?

-Zbog toga što će koristiti ugalj iz ležišta površinskih kopova i podzemne ekploatacije. Neće se transportovati na seperaciju, a isto tako termoelektrana koja je projektovana i za koju je urađena cjelokupna dokumentacija, pokazuje da ona nema dimnjaka, da je dobila sve potrebne dozvole i već se radi plato za izradnju temelja i onda naravno i termoelektrane. Takvu termoeletranu su izgradili u Stanarima u RS-u. Za razliku od nje imamo još kvalitetnije parametre po pitanju evropskih standarda, izduvni gasovi (SIO2, CO2, ugljenmonoksid, sumpordioksid..).

Kakav je standard rudara u TK? Mijenja li se šta u odnosu na prethodne godine?

Kada je u pitanju standard rudara, ja mogu reći da se on popravlja, prevenstveno mislim na one koji pripadaju Samostalnom sindikatu rudara FBiH (Rudnik Soli, Rudar Tuzla, Rudnik Đurđevik, Rudarski Institut iz Tuzle, Geoservis Živinice).

Mladi se često odlučuju za ovu djelatnost. Koliko su rudarstvo i energetika perspektivan posao za one koji su završili fakultet za tu oblast?

Volim reći da je ta oblast kičma privrednog sistema federacije i države Bosne i Hercegovine. U rudarstvu je trenutno zaposleno negdje oko 12.500 ljudi. To je ipak realan sektor. Svi oni koji studiraju i rudarstvo i elektrotehniku i mašinstvo, i tehničke fakultete uopšte- gdje se proizvodi nešto, sigurno da imaju perspektivu u budućnosti da pronađu posao. Naša zemlja je bogata mineralima, ne samo ugljem nego i drugim mineralnim sirovinama. Oni koji završe rudarstvo, mogu raditi i u tim firmama, ali sigurno da mora biti tjesnija suradnja privrednih subjekata, fakulteta i instituta. Mora se napraviti interakcija, odnosno korelacija odnosa sa našim rudnicima. Pri tome mislim da bude više praktičnog rada studentima sa ovih fakulteta. Nama treba i praksa i teorija. Nije kompletan ni jedan stručnjak koji ne radi u privrednom sistemu, odnosno onaj koji ga ne poznaje. Rudarstvo je specifična grana u kojoj su zastupljene sve struke i prilaz pravom rješenju odgovarajućem problemu koji se pojavljuju zahtjeva da svaka struka da svoje mišljenje.

Koliko su nove tehnologije doprinjele razvoju i olakšanom radu?

Svakako da su od velike koristi. Nova tehnologija omogućava jedan lakši prilaz i pristup, ali obezbjeđuje veću efikasnost, kako same proizvodnje, tako i veći učinak pojedinih mašina.

Svjedoci smo brojnih nemilih događaja u rudnicima. Kakav je položaj radnika rudnika?

-Rudarstvo je opasna privredna grana. Pri tome posebno mislimo na podzemnu eksploataciju. Uvijek postoji mogućnost bez obzira na dobro urađene projekte, elaborate, dobro sprovođenje mjera zaštite, uvijek postoji mogućnost da dođe do povrede. Međutim, struka nastoji da što više ulaže u zaštitna sredstva. Na prvom mjestu nam je uvijek zaštita radnika. Primjenjuju se odgovarajući propisi, propisani zakonom o rudarstvu, zaštiti u rudarstvu. Poduzimaju se sve mjere. Međutim, opet se dogodi neka povreda. Njih će sigurno biti manje, ako se dosljedno sprovode navedene mjere i prate procedure. Oni koji su zaduženi za kontrolu, nadzor, raspored moraju u svakom trenutku znati predvidjeti mogućnost, jer nekad ima i subjektivnih okolnosti, koje na izvjestan način jednostavno pokažu odgovarajuću slabost. Mi nastojimo da bude što manje takvih okolnosti. Ulažu se značajna sredstva. Međutim u pojedinim rudnicima ove godine, odnosno prošle, posebno u rudnicima koji se nalaze u elektroprivredi, došlo je do kupovine nove moderne opreme za podzemnu eksploataciju i ulažu se na desetine i 100 miliona u osavremenjavanje opreme. Svi imaju namjeru da ulažu u standard i sigurnost. Životi su ipak najvažniji, pa tek onda, da tako kažem proizvedena tona.

Koje su Vaše naredne aktivnosti? Šta biste posebno istakli?

-Ono što je važno je da u ovom mjesecu 8. oktobra u povodu obilježavanja70 godina postojanja RMU Banovići i izgradnje termoeletrane, organizujemo sportsko takmičenje, „Rudarijadu 2016.“, koja će se održati u Banovićima. Pozvali smo sve rudnike i druge kolektive. Zadovoljstvo i čast nam je da organizujemo takav sportski/takmičarski događaj. Svi znamo da i pored vrijednog rada rudara, kako u podzemnoj površinskoj eksploataciji, željezničkom transportu, drugim djelatnostima, svake godine se tradicionalno obilježavaju i Dan Rudara, kao i ova sportska svečanost da se rudari opuste, malo bolje upoznaju sa kolegama, više radi sportskog, kulturnog druženja. Cijenimo sve koji se odazovu pozivu i uveličaju ovaj događaj.

Pripreme za druženje su već privedene kraju?

Pripreme su skoro pa privedene kraju. Ostali su još neki tehnički detalji, ali ekipe vrijedno rade. Mislimo da će biti oko 300 ili 400 učesnika./Mubina Biščić/

Vaš komentar na članak: