Od prošlogodišnjih majskih poplava i stanja prirodne nesreće koja je zadesila gotovo sve gradove i privredna društva u državi, negativne posljedice pretrpio je i rudnik Đurđevik. Pretrpljene štete u ovom Zavisnom društvu procijenjene su na oko 8,5 miliona maraka. Uprkos tome, Uprava rudnika nije se libila ući u značajna investiciona ulaganja koja su usmjerena u nabavku nove i revitalzaciju postojeće opreme i mehanizacije. Tako su komorati ove rudarske kompanijenod prošle sedmice pustili u rad novo nabavljenu opremu.

Značajna investiciona ulaganja

„Pored toga što je prošla godina bila izuzetno teška i poslovno rizična, Rudnik „Đurđevik“ je ostvario značajna investiciona ulaganja prije svega u novu opremu. Tako je samo u prošloj godini investirano oko devet miliona KM. Riječ je o zajedničkim sredstvima Elektroprivrede i Rudnika. Među tim investicionim ulaganjima posebno bih istakao nabavku dva velika damper kamiona minimalne nosivosti 130 tona koji su koštali oko 4,6 miliona KM. Što se tiče pomoćne mehanizacije uspjeli smo nabaviti jedan buldozer, utovarivač, rovokopač gusjeničar, a značajan dio sredstava uložen je i u jamsku opremu. Izvršen je i remont postojeće opreme kao što su dva bagera dreglajna tipa EŠ, kazao je Mirsad Taletović, izvršni direktor za tehničke poslove u rudniku „Đurđevik“, ističući da je tu bilo još nekih manjih ulaganja koja će u značajnijoj mjeri uticati na održavanje proizvodnje i poboljšanje uslova rada u ovom rudniku.
I ove godine Rudnik je krenuo, kako kažu, sa boljom proizvodnjom i stabilizacijom poslovanja. Štete su u potpunosti sanirane, proizvodnja je nastavljena i u ovom mjesecu planirano je da bude iskopano oko 47.000 tona uglja, što obezbjeđuje normalno funkcionisanje i poslovanje Društva. Istim tempom, u narednom periodu, planirana su dalja ulaganja u novu opremu i mehanizaciju u rudniku Đurđevik. Za ovogodišnja investiciona ulaganja u Rudniku „Đurđevik“ planirano je oko 16 miliona maraka.

Nastavljamo pozitivnim trendom

Sa zadovoljstvom mogu reći da smo već u prvom polugodištu tekuće godine u proizvodni proces uveli tri veoma značajne mašine među kojima je jedan najmoderniniji buldozerproizvođača „Komatsu“, jedangreder„Caterpillar“i jedan utovarivač zapreminekašike tri metra kubna. Među novim mašinama posebno je bitno naglasiti nabavku novog hidrauličnogbagera, s obzirom da je posljednji u ovom Rudniku nabavljen prije blizu 30 godina. Do sada realizovane nabavke nove opreme u ovoj godiniiznose oko 4,5 miliona KM, ističe Izvršni direktor Taletović.
Također do kraja godine planirano je i dalje ulaganje u nabavku nove i revitalizaciju postojeće opreme. Akcenat će biti stavljen na utovarne kapacitete i nabavku hidrauličnih bagera većih kapaciteta, bušaćih garnitura, a u planu je i nabavka transformatora za trafostanice.objašnjava Taletović.

Posljedice koje trpimo

Činjenica je i da je Rudnik „Đurđevik“ u prethodnoj godini zabilježio negativno poslovanje ali je i to, kako kaže tehnički direktor, posljedica prirodne nesreće.

„ Mogli smo mi imati pozitivne rezultate poslovanja da se nismo odlučili za nova ulaganja, ali to je našeo predjeljenje i prioritet. Međutim, mi smo svjesni stanja u kojem se nalazila naša mehanizacija i da bez ulaganja u opremunema daljeg napretka. Zato sa sigurnošću mogu potvrditi da sa ovom opremom rudnik Đurđevik stiče sigurnost u proizvodnji. Ove godine planirano jeda bude prozvedeno oko 600.000 tona uglja i da izmirenje plana ne bi trebalodoći u pitanje, ističe direktor Taletović. Osnovni cilj je ostvariti eksploataciju i prodaju planiranih količina uglja sa prosječnom toplotnom vrijednošću 15,34 GJ/t, te obezbijediti materijalno-terhničke mogućnosti uz ravnotežu prihoda i rashoda./Narcisa Muftić/

Vaš komentar na članak: