RMU Đurđevik: Značajne perspektive razvoja ugljenokopa

Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” d.o.o. – Đurđevik posluje u sastavu JP Elektroprivrede BiH i jedan je od kolektiva koji zauzima značajno mjesto u razvoju općine Živinice u cjelosti.Postignuti rezultati proizvodnje uglja u ovoj godini nisu u skladu s planiranim zadacima, pa je to razlog što je cjelokupna proizvodnja usmjerena za potrebe Termoelektrane Tuzla, dok je planiranih 15 odsto proizvodnje za tržište ovaj puta izostalo.

Pošto je 2017.godina na izmaku vrijeme je da se osvrnemo na postignute rezultate u tekućem periodu, o čemu smo razgovarali sa direktorom RMU Đurđevik Samirom Hadžićem.

Tokom protekle godine RMU Đurđevik je prozveo 564.564 tone mrkog uglja, te je na osnovu toga usvojen plan proizvodnje za 2017.godinu u iznosu od 584 hiljade tona uglja. Godina je bila teška za rudarske djelatnike Đurđevika, a o čemu se radi direktor Hadžić kaže:

“Prošle godine imali smo 904 uposlena radnika, dok je taj broj ove godine smanjen na 841 radnika, tako da je i to jedan od činilaca otežane proizvodnje u ovom periodu.Plan otkrivke ove godine je iznosio 3.160.000 kubnih metara čvrste mase , dok je prošle godine otkrivka iznosila 2.619.000 kubnih metara.Izvršenje plana otkrivke u dosadašnjem dijelu godine je ispod planskih zadataka i iznosi 2.417.00 kubnih metara čvrste mase. Zbog velikih poteškoća u radu plan nije ispunjen u željenom obimu iz četiri važna, reako bih ključna problema!

Jedan od tih je zabrana od federalnog inspektrora eksploatacija uglja, dok se ne uradi plan zaostale otkrivke, te da se u skladu s tim ostvaruje i plan proizvodnje uglja.To nas je usporilo, međutim, dalo je i pozitivne efekte u smislu usklađivanja proizvodnje uglja i otkrivke, što je poslije niza sastanaka i dogovora sa vladajućim društvom JP Elektroprivrednom BiH došlo do određenih odluka za ulaganja u zaostalu otkrivku, što će u narednoj godini imati veoma pozitivne efekte.U planu je ulaganje 4 miliona KM u skladu sa urađenim elaboratom o investiranju u otkrivci.

Na lošije poslovne rezultate uticao je i požar u jami tokom maja, koji je dva mjeseca usporio proizvodnju. Poslije smo ušli u eksploataciju zaštitnog stuba u ugljenom sloju koji je jako lošeg kvaliteta.Učinjeni su svi napori da se prevaziđu ovi problemi”.

Naredna, 2018.godina prekretnica u proizvodnji mrkog uglja

Nadalje, razlog zaostatka planirane proizvodnje jeste nerealizovanje investicionih ulaganja od strane JP Elektroprivrede. Kakvi su izgledi da se popravi stanje mehanizacije tokom narednih dana i mjeseci?

“Sam start tekuće godine tokom januara je bio problematičan, jer je nedostajalo damper guma, zbog čega su u funkciji bila samo tri kamiona, a za zaokružen tehnološki proces proizvodnje treba nam 9 damper kamiona, kako bi ostvarili planiranu prozvodnju.Taj uslov za proizvodnju od 9 kamiona sustigli smo tek polovinom ove godine, zbog čega još uvijek osjećamo posljedice neblagovremenog stavljanja u pogon tih kapaciteta.Za planirane količine proizvodnje uglja bila su predviđena određena sredstva koja su se trebala nabaviti prošle i ove godine, ali do realizacije nije došlo.Što se tiče investicionih ulaganja potpisan je ugovor za nabavku dva demper kamiona, čija se isporuka očekuje krajem ovog mjeseca ili početkom januara.U proceduri je nabavka trećeg dameper kamiona, 3 zglobna kamiona, te nabavka još 2 bagera kapaciteta kašike 10 do 12 kubnih metara, od kojih očekujemo veoma veliko poboljšanje proizvodnje.Očekujemo i nabavku bušilica i druge potrebne opreme tokom naredne godine, koja bi mogla biti prekretnica u pozitivnom poslovnom smislu.

Perspektiva u podzemnoj eksploataciji uglja

Nabavka pomenute mehanizacije znatno će doprinijeti poboljšanju rada. U čemu još vidite perspektivu izlaska iz teškoća u proizvodnji uglja?

“Izlaz još vidimo u pokretanju intenzivnije jamske eksploatacije u reviru Živčići i eksploatacije na površinskim kopovima u mjestima gdje imamo povoljniju situaciju poslije izmještanja obodnog kanala i jednog dijela trase puta. Tokom ove godine urađen je dugoročni program razvoja prema kojem je definisan način eksploatacije na cijelom području rudnog polja i gdje je razgraničena površinska i podzemna proizvodnja. Podzemna eksploatacija u RMU Đurđevik ima dugoročniju budućnost, gdje se planira otvaranje novih jama, kao Brezje i jama Višća.Polumehanizovanom metodom u jami Živčići stvorićemo uslove za efikasniju eksploataciju, a time i veću proizvodnju uglja.Ukidanjem površinske eksploatacije uglja u budućnosti nadomjestit će se podzemnom eksploatacijom”.

Prema riječima direktora Hadžića tokom minulih 81 godinu od osnivanja RMU Đurđevik, ovaj ugljenokom dao je 45 miliona tona mrkog uglja, dok će u budućnosti, prema procjeni stručnjaka, dati još 50 miliona tona, značajnih za našu lokalnu zajednicu, ali i državu u cjelini.

O svemu rečenom bit će više govora na obilježavanju skorašnjeg Dana rudara, koji se po tradiciji u ovom ugljenokopu obilježava 21.decembra, u znak otpora rudara Kreke ondašnjem režimu iz 1920.godine, poznatijem kao Husinska buna.Na Dan rudara organizovaće se ispraćaj u penziju i dodjeliti priznanja komoratima, kojih ove godine na spisku ima 841, sa prosjekom plata od oko hiljadu KM./Š.Gadžo/