Tokom zimskog perioda najteže je poslovanje kod firmi građevinske djelatnosti, pogotovu ako je riječ o niskogradnji kao u ovom prilogu o firmi Se-Sarajka.Osnovna djelatnost firme je niskogradnja, a postala je prepoznatljiva po uspješnoj izgradnji mnogih puteva, parkova, trotoara, bulevara i sličnih objektata na području naše i općina Tuzlanskog kantona.

Za prošlu poslovnu godinu osnivač firme Enver Sarajlić kaže da je bila veoma uspješna, uprkos određenim teškoćama, koje važe za biznis kod nas:

“Poslujemo na osnovu ptpisanih ugovora na području svih opštine Tuzalanskog kantona, tako da smo aktivni u svim sredinama, a imamo i uspješnu saradnju sa Direkcijom za igradnju puteva TK.Tokom dugog perioda od osnivanja, a to su četiri decenije, firma je postala solidan brend kod nas i poslove iz godine u godinu povećavamo. Zapošljavamo oko 70 radnika i ostvarujemo ulkupna prihod 5,5 do 6 miliona KM i to je uglavnom cifra poslovanja posljednjih dvije godine. Za ovu poslovnu godinu imamo prenesenih poslova iz prethodne godine od 1,5 milion KM, čekamo bolje dane, povoljnije za građevinu, te nastavljamo čim “ode” snijeg.Osim dobivanja poslova po osnovu tendera javnih preduzeća i ustanova lokalnih zajednica, imamo dobru saradnju i sa građevinskim firmama, kao i drugim privatnim firmama koje su u ekspanziji, tako da smo traženi i mimo tendera”, istie Sarajlić.

Firma Se-Sarajka ima uspješnu saradnju sa Elin motors, Trocal, Ramex, Aden, Bingo i dr. Da bi udovoljili sve većim zahtjevima i potražnji za niskogradnjom, svake godine ulažu se sredstva u nabavku nove opreme, pa će tako biti i ovoga puta, kaže nam direktor firme Eldar Sarajlić:

“Kada je u pitanju oprema, kao prateći segment, vršimo stalna ulaganja, tako da smo prošle godine izdvojili oko 400 hiljada KM. Planiramo toliko uložiti i ove godine, pošto se poslovi povećavaju.Od kada smo započeli intenzivniji razvoj 1999.godine, firma je u stalnoj ekspanziji, a zahvaljujući kvalitetu obvljenih poslova, sve češće smo dobivali povjerenje od renomiranih poslovnih subjekata širom Tuzlanskog kantona, što je doprinijelo stabilizaciji poslovanja i povećanja obima radova. Otuda stalna potreba ulaganja sredstava u mehanizaciju i drugu potrebnu opremu“, kaže nam direktor Eldar Sarajlić.

Da su firme opterećene raznim nametima, često i nepotrebnim, odavno je poznato, pa i u Se-Sarajki ističu kako je potrebno mijenjati stanje u državi za stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje:

“Dražava bi morala poduzetnicima biti bolji partner, jer nametanjem novih obaveza za veliki broj firmi je “omča za vratom” i zbog toga mnogi zatvaraju firme i prestaju s biznisom.Očekujemo više razumjevanja i pružene ruke tolerancije za jedan novi odnos, na zadovoljstvo svih strana. Moramo imati bolji ambijent za biznis, kako bi otvarali više radnih mjesta i zadržali mlade da ostaju u svojoj domovini”, rekao nam je osnovač firme Enver Sarajlić./Š.G./

Vaš komentar na članak: