U našim krajevim odavno je postala tradicija prerada šljive na razne načine, bilo da se radi o pekmezu, rakiji ili suhim šljivama. Posjetili smo sušaru Amira Čičkušića u Šerićima, koji je proteklih dana imao pune ruke posla.

“Šljiva je ove godine dobro rodila,a organizovanjem kvalitetne prerade u suhi proizvod bavim se od prošle godine. Kapaciteti sušare su na zavidnom nivou, tako da u jednom turnursu osušim 400 kg šljive. Trajanje sušenja iznosi od 15 do 27 sati, što zavisi od vrste šljive i vlage koju posjeduje. Omjer sušenja iznosi 4:1, kvalitet je veoma dobar, mehanizam sušenja se pokreće vatrom od bukovog drveta i to je pravi eko proiuzvod”, kaže nam Amir Čičkušić.

Saznajemo da su sorte šljive koje su najbolje za sušenje one koje imaju harmoničan odnos šećera i kiselina, a čija je krupnoća takva da u pola kilograma stane do 120 plodova. Ovim karakteristikama udovoljava požegača, zatim čačanske šljive, mada se danas kod nas mnogo suši stenlej zbog krupnoće plodova.

Za očuvanje zdravlja suha šljiva je neizostavna u svakodnevnoj ishrani, pa kada je u pitanju kvalitet, kao što je u Šerićima, za plasman nema problema, ma kolike količine da su u pitanju!/Š.G./

Na slici: Posljednje ljese suhe šljive ovogodišnjeg roda kod Amira Čičkušića

Vaš komentar na članak: