Šerići: Udvostručena proizvodnja suhe šljive

Ovog ljeta voće je dobro rodilo u mnogim krajevima, a posebno se to odnosi na šljivu, koja ima višenamjensku primjenu kod nas. Osim raznih pekmeza, džemova i rakije, šljiva je veoma dobra i kad se osuši.

Kada je u pitanju suha šljiva specijalista za takav proizvod je Amir Čičkušić iz Šerića, koji svake godine kupcima ponudi svoj kvalitetan proizvod, o čemu kaže:

“Ovo je četvrta sezona od kada se bavim proizvodnjom kvalitetne suhe šljive. Kapaciteti sušare su na zavidnom nivou, tako da u jednom turnusu osušim 400 kg šljive. Trajanje sušenja iznosi od 15 do 27 sati, što zavisi od vrste šljive i vlage koju posjeduje. Omjer sušenja iznosi 4:1, kvalitet je veoma dobar, mehanizam sušenja se pokreće vatrom od bukovog drveta i to je pravi eko proizvod. Ima više razloga zbog čega sam”primoran” da ove godine na tržište plasiram više suhe šljive nego prošle, a na prvom mjestu to je kvalitet, kojem malo ko može odoljeti”, kaže nam Amir Čičkušić.

Prošle godine sušare Amira Čičkušića proizvele su oko 10 tona šljive, a ovoga puta plasman na tržište bit će dvostruko veći. Što je najvažnije sirovine ima dobvoljno, a i za plasman ne treba da brine./Š.G./