Studenti posjetili porodično gazdinstvo Suada Selića

Lukavica Gornja je poznata po dobrim domaćinima poljoprivrednicima.Ovoga puta više riječi bit će, s razlogom, o Suadu Seliću.Posjeduje porodično poljoprivredno gazdinstvo i postiže značajne rezultate, pa je to bio razlog da ugosti studente treće godine studija Agronomije, animalna proizvodnja sa Univerziteta u Tuzli.

Vlasnik Suad Selić kroz interaktivni pristup sa studentima podijelio je svoja dugogodišnja iskustva u vođenju i funkcionisanju njihovog porodičnog poljoprivrednog domaćinstva. Znamo da ovakva porodična gazdinstva sada i u budućnosti je “poljoprivreda koja hrani čovječanstvo”.

Porodična poljoprivredna gazdinstva imaju svoju budućnost. I u programima EU posebna pažnja u fondovima koji prate poljoprivrednu proizvodnju stavlja se akcenat na mala porodična gazdinstva. Bosna i Hercegovina zemlja koja teži ka članstvu EU, mora podržati projekat porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Danas smo vidjeli da kako uspješno funkcioniše, uz porodični sklad, jedno porodično gazdinstvo,gdje može biti pozitivan primjer drugima,posebno onima koji  žele da ostanu i grade svoju domovinu. Svaki član porodice u ovom gazdinstvu ima svoju funkciju. Nije im teško da se brinu o 20 muznih grla,da obrađuju 20 hektara zemljišta , od čega imaju finansijsku dobit, koja je rezultat uspješnog rada.

Država kroz program treba prepoznati ovakve vrijedne porodice i biti uz njih.Studenti koji prate nastavni predmet Energetska efikasnost u poljoprivrednoj proizvodnji, znanja koja su stekli, željeli su ponuditi  domaćinu, da u budućnosti pokuša iskoristiti višak stajnjaka u procesu proizvodnje bioenergenata ,kojeg bi mogao koristiti za svoje domaćinstvo, iskorištenja toplotne energije u sistemu grijanja, a ujedno bi dobio nus proizvod organsko gnojivo,digestat ,visoko kvalitetnih osobinama koje  danas zauzima značajno mjesto u organskoj poljoprivredi.

U pratnji studenata bili su mr.sci.Havka Mustafić i doc. dr. Sead Noćajević.Ovom prilikom želim od srca da se zahvalimo gostoljubljivim domaćinima, porodici Selić koji su izdvojili dragocjeno vrijeme i posvetili nama danas,posebno studentima koji su dosta toga naučili iz prakse -kako funkcioniše jedno poljoprivredno porodično gazdinstvo?/Tim za medije/