Sve je više poljoprivrednih proizvođača koji se organizovano bave proizvodnjom, biljnom ili animalnom.Sušni period prekinule su kišne padavine, pa se očekuje dobar rod, posebno kukuruza. Na ruku poljoprivrednicima ide i usvojeni Program novčane pomoći za poljoprivredu i ruralni razvoj u tekućoj godini od Vlade TK.

Stručni saradnik za poljoprivredu u općini Živinice agronom Mirsad Butković ističe značaj podsticaja u daljem razvoju agrara na području naše lokalne zajednice:

“Na raspolaganju poljoprivrednicima je 3,3 miliona KM za podsticaje fizičkim i pravnim licima. Regulisani su kriteriji za ostvarenje novčane podrške i to po modelima-biljna proizvodnja, animalna proizvodnja i model kapitalnih ulaganja. Za nas je interesantan model biljne proizvodnje, gdje minimum 1 hektar i maksimalno 1,9 ha ostvaruje podršku 190 KM po hektaru.Takođe podsticaji važe i za kornišon za industrijsku preradu, gdje u obzir dolazi minimalno 2 tone otkupa, uz podsticaj 0,05 KM po kilogramu.Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru, uz minimum 200 m2, podsticaj iznosi 1KM po kvadratnom metru.

Kao kriterij za ostavrivanje prava na podsticaj poljoprivrednici moraju biti upisani u registar poljoprivrednog gazdinstva i registraciju klijenata, te da su izvršili ažuriranje podataka za tekuću godinu. Novina je i što se ovim Programom Vlade TK vrši podsticaj nabavke nove opreme-model kapitalnih ulaganja u biljnoj i animalnoj proizvodnji. Svi oni koji kupe opremu ili mehanizaciju skuplju od 10 hiljada KM, a maksimalno do 80 hiljada KM imaju pravo na povrat investicijskih sredstava 30 odsto od ukupnih ulaganja. Pored navedenog ima još dosta informacija koje mogu biti od koristi našim poljoprivrednicima, pa zato ih pozivam da se obrate u službu za lokalni i ekonomski razvoj općine Živinice ili naš portal opcinazivinice.ba”, objašnjava nam Butković.

Prema riječima Butkovića stanje usjeva u ovom sušnom periodu je zadovoljavajuće kod onih poljoprivrednika koji su sjetvene radove obavili prema uputama, što posebno važi za kukuruz:

“Stanje na terenu je zadovoljavajuće po pitanju kukuruza i svi koji su obavili adekvatne sjetvene radove ne treba da brinu, posebno što su najnovije kiše zalile naša polja. Pravilna primjena agrotehničkih sjtvenih radova neće se osjetiti po pitanju prinosa, dok oni koji površno obavljaju te radove sigurno će osjetiti u smanjenju prinosa. Ostale povrtlarske kulture su u kritičnom stanju, ali ko je imao sistem navodnjavanja uspio je očuvati željeni rod.

Inače, naši poljopriovrednici sve više koriste agrotehniku, educiraju se pa ni rezultati ne izostaju, mada uvijek može bolje i više. Oni poljoprivrednici koji ne uče greške skupo plaćaju. Poljoprivreda više nije samo motika, već je potrebna stalna edukacija i ko tako radi postiže željene rezultate”./Š.G./

 

Vaš komentar na članak: