Danas je svečano pušteno u rad Postrojenje za tretman otpadnih voda u živiničkom prigradskom naselju Strašanj, na ušću Oskove u Spreču. Svečanosti su bili prisutni premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić i premijer Vlade TK dr.Bahrija Umihanić, sa svojim saradnicima, te predstavnici zemalja koje su finansirale ovaj veliki projekat.

Prisutne brojne goste i domaćine pozrdavio je općinski načelnik Živinica mr.Hasan Muratović, koji je tom prigodom rekao:

“Ovo je za Živinice prije 5 godina bio san, jer se radilo o rješavanju najvećeg problema po pitanju zagađenja okolice.Radi opsežnosti ovog velikog projekta bilo je neophodno podijeliti ga u nekoliko etapa, pa smo tako u prvoj etapi izgradili glavni kanalizacioni koletkor u dužini od 10 km, čime su koncentrisane sve otpadne vode iz urbanih i industrijskih zona u jedan sistem. Lokalnim učešćem obezbijedili smo projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, potrebne saglasnosti i dozvole, te angažman lokalnog stručnog kadra.

Druga etapa, čija je realizacija okončana u septembru 2012.godine, podrazumjeva izgradnju “0” faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime je zaokružen mehanički tretman otpadnih voda. Trećom etapom, završavamo izgradnju jedne faze postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda, čime zaokružavamo jedan veliki projekat značajan za sliv rijeke Spreče i jezera Modrac. Prečišćavanjem otpadnih voda rezultira smanjenju zagađenosti jezera Modrac i sada imamo čistoću vode do nivoa pitkosti”, rekao je načelnik Živinica Muratović.

Izgradnja ovog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na području Općine Živinice predstavlja jedan od najvećih projekata u BiH, čija vrijednost iznosi oko 16 miliona KM, a koji su zajednički finansirali Evropska unija (3 miliona eura), Švedska ambadasa – Agencija za razvojnu saradnju (Sida) (1,7 miliona eura), Svjetska banka (0,9 miliona eura), Fond za zaštitu okoliša FBiH (0,5 miliona eura), te lokalni partneri.

Prisutnima na Svečanosti su se obratili g-din Melvin Asin, Šef Kooperacija, Delegacija Evropske Unije u BiH, g-đa Marie Bergstrom, Kancelarka i direktorica Agencije za razvojnu saradnju, Švedska ambasada u BiH, g-din Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, g-din Moritz Freyborn, direktor Direkcije MT kompanije STRABAG AG i g-din Nermin Nikšić, Premijer Fedracije BiH i premijer Vlade TK dr.Bahrija Umihanić.

Svi su odali proznanje općinskoj administraciji i načelniku Muratoviću za relaizaciju ovog značajnog projekta, kao i svim donatorima, čijim sredstvima je izgrađen ovaj značajan prečistač.

“Ovo je značajan dobitak za općinu Živinice, Tuzlanski kanton i BiH i čestitam načelniku i općinskoj administraciji, te donatorima koji su prepoznali ekološku problematiku i značaj saniranje zagađenja riječnog sliva Spreče i jezera Modrac”, rekao je premijer Nikšić.

Premijer Vlade TK dr.Bahrija Umihanić se takođe zahvalio donatorima, te ih pozvao da i dalje ulažu u projekte na području Tuzlanskog kantona. Posebno se zahvali premijeru Nikšiću na ispoljenoj pomoći prilikom nedavnih poplava na području Tuzlanskog kantona.

Svečano puštanje u rad postrojenja za biološki tretman otpadnih voda, presjecanjem vrpce, obavili su g-din Asin, Općinski načelnik Muratović i premijer Nikšić./Š.Gadžo/

 

 

Vaš komentar na članak: