Tuzla je treći grad po veličini u Bosni i Hercegovini, sjedište je istoimene općine i kantona na sjeveru zemlje. Predstavlja nukleus kantonalnog turizma i uspješno je objedinila svoje prIviredno-razvojne programe sa prirodno-povijesnim i ekološko-kulturnim nasljeđem.

Postoji mnogo fascinantnih destinacija u cijeloj Bosni i Hercegovini podesnih za svačiji ukus. Ovdje se dobije ono najbolje od svega. Najinteresantnija i najatraktivnija mjesta u Bosni i Hercegovini predstavljaju čudesan spoj kulturnog i prirodnog naslijeđa. Skoro je nemoguće razdvojiti ih, jer su kultura i tradicija ove zemlje procvjetale upravo iz predivne i netaknute prirode.

Tuzlanski kanton, baš kao i kompletna država bogat je prirodnim i kulturnim nasljeđem, vodnim resursima i smještajnim kapacitetima. Budući da je turistička sezona u punom jeku razgovarali smo sa predstavnicima Turističke zajednice TK da provjerimo da li su spremni za turiste. Ono što smo već na samom početku mogli zaključit je da se iz godine u godinu u povećava broj posjeta, kako domaćih turista tako i stranih. Broj smještajnih jedinica na području TK je 63, soba 1140, ležaja 2236, ukupan broj turista za maj 4.459 od čega domaćih 2816, 1643 stranih, broj ostvarenih noćenja je bio 9630-domaćih 7041, stranih 2589.

– U odnosu na 2015. imamo povećanje broja dolazaka turista, domaćih za 8 % i stranih 12,8 %. Također je zabilježen rast broja ostvarenih noćenja domaćih turista- za 1,1% i stranih za 19,3 % To su zaista fini pokazatelj, koji nam govore da iz godine u godinu dolazi do povećanja ostvarenih dolazaka i noćenja turista, tako da bi turizam trebao da postane zaista jedna djelatnost u koju treba više da se ulaže kako bi bilo pogodno za otvaranje novih radnih mjesta. Naše državne institucije bi trebale da iznađu sredstva za poticaje u oblasti turizma, priča Merima Aljić, savjetnica direktora Turističke zajednice TK.

Jedna od top destinacija u Tuzli je kupalište- Pannonica, koje je već postalo atrakcija. Svake godine hiljade posjetioca dane provodi na ovim jezerima.

–U subotu 18og je bilo zvanično otvorenje Family day na prostoru naših panonskih jezera. To nam je zaista top destinacija, u kantonu, državi, pa i šire. Kada su vodni resursi u pitanju, malo bih se usmjerila i na druge turističke destinacije, na drugim općinama, s tim da bih naglasila da svaka od općina je turistička destinacija u malom za sebe. Svaka od njih ima nešto specifično za ponudit turistima. Recimo jezero Snježnica, općina Teočak, divan vodni resurs za ove tople dane. Općina Gradačac, izdvojila bih jezero Vidra i Hazna. Za područje općine Srebrenik posebno bih istaknula turističko naselje Orion, gdje zaista turisti mogu dobiti kompletnu ponudu, i što se tiče smještajnih kapaciteta i u toku cjelodnevnog provođenja odmora. Zaista nude i jako dobru gastronomsku ponudu, izdvaja Aljić.

Što se tiče živiničke općine, iz Turističke zajednice od vodnih resursa izdvajaju jezero Bašigovac koje već spremno dočekuje posjetioce. Pored toga imamo bazene Erna, uređene po visokim standardima, idealan ambijent za provest dan. Kada su u pitanju Banovići, tu možemo izdvojit Ramićko jezero, koje predstavlja raj za ribolovce.

–Što se tiče Lukavca, istaknula bih naše modračko jezero. Zna se da njime gravitiraju tri općine: Tuzla, Lukavac i Živinice. Tu nam je i jezero Ontario, gdje imamo jedine registrirane smještajne kapacitete u smislu kampiranja. Možemo se pohvalit da TK prirodnim resursima ima što ponuditi. Termomineralna izvorišta u Gračanici možemo svrstati u naše top destinacije. Za njih je specifično, kao i za sve toplice da možemo uživati u kupanju i odmoru, čak i onim danima kada nije pretoplo, ističe savjetnica direktora Turističke zajednice TK.

Za zaljubljenike prirode, imamo Planinarsko društvo Tuzla, koje u Kladnju ima smještajne jedinice. Prirodan i divan ambijent i naravno taj dom ima smještajne kapacitete, tako da mogu ispuniti svoje afinitete. Iz Turističke zajednice ističu i da imamo najbolji planinarski dom: Jasenica, koji ispunjava sve uslove da svojim smještajnim kapacitetima zadovolji i najistančanije ukuse.

–Tuzlanski kanton dobio je i dva divna smještajna objekta. Mellain, Tuzla i hotel President- sa pet zvjezdica. Odlikuje ih izvrsna gastronomska ponuda, smještajni kapaciteti urađeni po visokim standardima, ističu iz Turističke zajednice.

Prema mišljenju predstavnika iz Turističke zajednice, imajući u vidu da je aerodrom otvoren očekivanja su da će biti mnogo više posjeta no do sada i da će taj broj iz godine u godinu rasti. Lakšim putnim komunikacijama i inostrani turisti mogu uživati u krajolicima našeg kantona, prirodnim ljepotama i vodnim resursima. Za svakog ima po nešto. Što se tiče ostalih destinacija, imamo Kulu Gradačac, Kulu u Srebreniku- gdje je urađeno i osvjetljenje. Kasnije u septembru mjesecu imamo dane Djevojačke pećine, gdje su očekivanja dolaska velikog broja posjetioca. Pored toga imamo dane Džebarske džamije koje posjete i desetine hiljada vjernika. Sve su to manifestacije koje se moraju spremno dočekat.

Za zaštitu prirodnih ljepota neophodna je strategija razvoja, ali i veća pažnja lokalnih zajednica, kako bi se mogli raditi i adekvatni projekti zaštite izletišta i razvoja turizma.

–Za početak je neophodno uraditi dobru kvalitetnu strategiju razvoja turizma na području Tuzlanskog kantona, a po meni i svaka lokalna zajednica bi, ukoliko ima predispozicije za razvoj turizma, napraviti master plan lokalnih zajednica i razvoj turizma, naglašava Aljić./Mubina Biščić/

Vaš komentar na članak: