U okviru projekta „Poljoprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja„, koju organizuje udruženje „Savjet za zelenu gradnju“ /“Green Council“ uz podršku Fondacije Heinrich Böll, danas je u Brčkom održan konsultativni sastanak koji je imao za cilj da podstakne dijalog i zajednički rad javnog i civilnog sektora na analizi dosadašnjih rezultata istraživanja, te da se kroz sinergijsko djelovanje dođe do konstruktivnih rješenja i prijedloga za analizirane strukture u Bosni i Hercegovini.

Učesnicama/ima su prezentirani rezultati istraživanja o sektoru organske poljopriverede u BiH, standardima, prednostima i mogućnostima, te predstavljena tri moguća scenarija za razvoj organske poljoprivrede u BiH ali i u regionu. Takođersu predstavljeni nalazi o svim ekonomoskim, socijalnim i drugim posljedicama neuspostavljanja neophodnih struktura u Bosni i Hercegovini iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja uz rezultate Cost – Benefit analize, u smislu olakšanja i ubrzanja procesa evropskih integracija za BiH.
Među velikim brojem učesnika – predstavnikaopština, udruženja, privrednih komora razvojnih agencija te poljoprivrednih i organskih proizvođaća razvila se kvalitetna i pozitivna diskusija sa puno konstruktivnih prijedloga na koji način prenositi informacije, odgovoriti zahtjevima i standardima na putu EU integracija,na koji način iskoristitiprilike za razvoj organskog sektora te zaštite proizvođaca i potrošača kao i uvezivanja u zadruge.

Podržan je rad Saveza za ruralni razvoj BiH te ostvareni kontakti i uvezivanje novih članova ovog Saveza. Takođe je podržana i strategija zagovaranja državnog ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvojate će se u vrlo kratkom periodu oglasiti organizacije i članovi nevladinog sektora te uz pomoć dopisa dati svoju podršku radu Green Council-a i Saveza za ruralni razvoj BiH.

U okviru projekta koji realizuje Green Council, čiji osnovni cilj jeste potaći ekološku modernizaciju poljoprivrede, te doprinijeti ubrzavanju procesa približavanja BiH ka EU u sektoru poljoprivrede i klimatskih promjena, odnosno općenito u sektoru ruralnog razvoja, održat će se još dva konsultativna sastanka, jedan u Brčkom 29.9. i drugi u Banja luci 30.9.2014.god./Green Council/

Vaš komentar na članak: