UG Pčelica: Predavanje o Primjeni pametnih košnica

Udruženje za razvoj i podršku poljoprivrede Pčelica iz Gornjih Živinica danas je organizovalo stručno predavanje na temu “Primjena pametnih košnica”. Predavač je bio inovator Semir Šekanović iz Sarajeva, dirketor i osnivcač kompanije HaBeetat.

“Naš proizvod pčelarima omogućava efikasniju proizvodnju meda.U košnice se ugrađuju senzori za mjerenje temperature i vlažnosti, te težine meda. Na ovaj način, pčelari više ne moraju lično dolaziti do košnica da bi provjerili stanje u njima, nego to sve mogu uraditi putem desktop i mobilne aplikacije.Ovo je prvo rješenje u svijetu kojim se postiže očitanje količine meda na svakom ramu košnice.Postoji aplikacija za android IOS i web aplikaciju, na kojima se prati količina meda, te vlažnost unutar i van košnice.Naša aplikacija ima mogućnost da slika svaki ram pojedinačno u košnici i to je sve sačuvano na korisničkom računu.To kroz istoriju pokazuje stanje prošle godine u trećem mjesecu i sve te slike se pohranjuju na platformi”, kaže nam inovator i pronalazač Semir Šekanović.

Dakle, pomoću pronalaska “pametna košnica” pčelari ne moraju gledati u sanducima kakvo je stanje u košnici, da li ima meda ili ne, već to vide pomoću novog uređaja.

Predsjednik Udruženja PčelicanŠahin Halilbašić je zadovoljan održanim savjetovanjem, koje će korisno poslužiti ozbiljnim proizvođačima meda:

“Ovo je sigurno pametan izum koji će nam biti od velike pomoći.Ovo što smo danas saznali bilo je nepoznato u svijetu pčelarstva i sigurno će napraviti preokret i privući mlađe osobe da se bave ovom korisnom poljoprivrednom granom”.

Među slušaocima današnjeg savjetovanja bio je i dugogodišnji pčelar Milivoje Milić, koji nam je rekao kako će u Gornjim Živinicama jesenas početi izgradnja pčelarskog doma i pčelarskog centra. Ova investicija je vrijedna 1,75 milona KM./Š.G./