Nakon vrlo dobrih početnih rezultata na uzgoju kornišona ranijih godina, ovoga puta očekuju se rekordni rezultati. Općina Živinice je lider u proizvodnji ove kulture u BiH, a ove godine očekuju se još bolji rezultati.

Agrona d.o.o. Živinice, kao implementator projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“, počela je na vrijeme pripremama za novu sezonu uzgoja krastavaca kornišona, što već daje rezultate.

Berba na parcelama kooperanata već je počela i rezultati su vidni, o čemu predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Kornišon u Svojatu Jasmin Selimović kaže:

“U potpunosti smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa kooperantima, berba je počela, prve tone već su isporučene, takoda očekujemo nove rekorde. Ove godine očkujemo 2 hiljade tona kornišona. To ćemo postići saradnjom sa 460 kooperanata, koji su zasijali kornišon na površini od oko 380 dunuma. Otkup realizuje Agrona, koja obezbjeđuje isplate za isporučene kornišone prema potpisanim ugovorima, tako da su svi zadovoljni, pa otuda i sve veći broj kooperanata”.

Prvih godina kornišon je uzgajan jedino na području Svojata i okolnih sela, ali sada je ta kultura rasporostranjena na sve dijelove općine Živinice, ali i susjednih općina. Za velike rezultate koje je postiglo Udruženje Kornišon, nedavno je na Dan općine Živincie nagrađeno Srebrnom plaketom./Š.G./

Vaš komentar na članak: