Građevinski radovi na izgradnji pristupnih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla u završnoj su fazi. Projekt je vrijedan oko milion i 400 000 KM, a njihovim puštanjem u rad bit će omogueno lakše slijetanje aviona, posebno u uslovima smanjene vidljivosti.Ugradnja prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla trebala bi biti okončana do kraja ovog mjeseca. Postavljeno je 26 rasvjetnih tijela koja se nalaze u krugu aerodroma.

“Četiri rasvjetna tijela nismo postavili zbog šume koja se tamo nalazi.Mi smo u razgovorima sa predstavnicima općine Živinice da sa vlasnicima postignemo sporazum za rušenje šume i postavili ta 4 rasvjetna tijela. Također, sa BH ANSOM, direkcijom civilne avijacije i inžinjerima na Međunarodnom aerodromu Tuzla mi ćemo u dogledno vrijeme pustiti pod napon svjetla, bez pomenuta četiri, jer zadovoljavamo sve uslove koje su propisani standardima avijacije”, izjavio je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.
„Flaj ček“ uradit će Direkcija civilne avijacije, BH ANSA i kompanija iz Beograda, nakon čega će svjetla i zvanično biti puštena u rad.
“Ovo je veliki značaj za Međunarodni aerodrom Tuzla. Avioni će bezbjednoslijetati. Mi smo do sada imali dozvoljeni minimum od 100 metara. Sa ovim svjetlima taj minimum će se spustiti na oko 400-500 metara tako da će ona u uslovima smanjene vidljivosti dobiti svoju pravu funkciju”, kazao je Karasalihović.

Uporedo sa ovom, u toku je i izgradnja rubne rasvjete koja je u završnoj fazi.Oko milion i po KM će biti uloženo u ove projekte. Bit će ih još, kaže direktor Karasalihović i naglašava da će i naredna godina biti razvojna za tuzlanski aerodrom./Edina Mateljić/

Vaš komentar na članak: