Uspješna kampanja Fondacije tuzlanske zajednice

Fondacija tuzlanske zajednice prezentovala je dosadašnje rezultate kampanje Budi junak svoje zajednice, a koja se provodi sa ciljem ohrabrivanja i osnaživanja mladih aktivista, te uključivanja društveno odgovornih preduzeća i filantropa u jačanje lokalne zajednice.

Devetnaest društveno odgovornih preduzeća i više individualnih donatora uključilo se u kampanju Budi junak svoje zajednice. Ovom kampanjom će se podržati mladi aktivisti iz 5 općina Tuzlanskog kantona( Tuzla, Lukavac, Srebrenik, Kalesija i Živinice). Uz prikupljena finansijska sredstva od strane donatora i sredstva Fondacije tuzlanske zajednice,mladi će, u okviru programa Omladinske banke, u svojoj zajednici realizovati 24 projekta kojim utiču na poboljšanje života za više od 500 mladih osoba.

Vrijednost finansijske podrške, udruženih sredstava Fondacije tuzlanske zajednice, društveno odgovornih preduzeća te pojedinačnih donatora iznosi 29250 KM, a kampanju su podržali i Vlada Tuzlanskog kantona, te općinske administracije Lukavca, Srebrenika, Kalesije i Živinica.

Kampanju smo započeli 12-tog augusta na Međunarodni dan mladih, sa željom da promovišemo sistem vrijednosti u kojem su istinski junaci zajednice oni mladi koji svakodnevno uče, istražuju i razvijaju svoje vještine i kompetencije. Istovremeno, željeli smo pokazati da u našoj zajednici postoje biznisi i individualci koji pokazuju svoje filantropske osjećaje i pomažu razvoju svoje lokalne zajednice finansirajući i podržavajući mlade, kaže Emir Bašić, menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice.

Ovom kampanjom se pružila i prilika društveno odgovornim preduzećima da pokažu vjeru u mlade i svojim donacija ohrabre omladinske organizacije i grupe , te im pomognu da sprovedu društveno korisne projekte kao pravi junaci svojih zajednica.

I zaista u okviru ove kampanje i zanimljivog koncepta koji su osmislili mladi ljudi, uključilo se 19 društveno odgovornih kompanija i to: BINGO doo Tuzla, Sberbank BH d.d. Sarajevo, OMEGA doo Živinice, Advokatska kancelarija Amila Kunosić Ferizović, Drampek doo Tuzla, Cosmos Commerce d.o.o. Tuzla, ZH-ZOLA doo, Algoritam-injžinering doo, Aksemont doo Srebrenik , Ordagić doo Srebrenik, Auto škola USPON , Restoran Mama Mia, Fabrika cementa Lukavac dd, AMOX Treyd doo, ZUX-4 doo, A-3 promet doo, Lafat komerc d.o.o, U.R. ZDRAVLJAK “MISIR ČARŠIJA”, te veliki broj individualnih donatora./Press FTZ/