veter

U posljednjih dva mjeseca u JU Veterinasrska stanica Živinice uspješno su izvršili rekonstrukciju i opremanje prostorija savremnim uređajima. Građevinski dio obuhvatio je zamjenu stolarije, postavljanje pločica, novih stropova i instalacija, a potom se pristupilo nabavci potrebne opreme, o čemu šire saznajemo o direktora Veterinarske stanice dr.Mustafe Šabanovića:

“Da bi išli u korak s vrmenom i naraslim potrbama odlučili smo se za nabavku hematološkog aprata, koji isčitava komplet krvnu sliku, a zatim smo nabavili i biohemijski aparat, tako da smo u mogućnosti gotovo u potpunosti otkriti dijagnozu bolesti životinja, bez čega nema kvalitetne i sigurne terapije. Sada možemo raditi većinu hirurških zahvata kućnih ljubimaca i drugih životinjskih vrsta. Imamo i mogućnost brzih testova, kao što je kuga, urogentalni trakt i dr. Ovih dana dobićemo uređaj za ultrazvuk, sa kombinovanim svojstvima, koji će biti mobilan i primjenjiv na terenu, pa ćemo moći utvrđivati graviditet već nakon 27 dana, kao i bolesti reproduktivnog trakta”.

JU Veterinasrska stanica obezbijedila je vlastita sredstva za nabavku uređaja i rekosntrukciju prostorija, čeme su stvoreni uslovi kompletnog tretmana životinja. U ovoj maloj klinici već smo prisutvovali operativnom zahvatu na jednom psu. Mr. Nevres Paprikić i asistent Muhamed Ramić uspješno su obavila kastraciju.

“Sada je mnogo lakše! Nakon obavljene rekonstrukcije unutrašnjeg dijela zgrade odmah na ulazu imamo prijemno odjeljenje, potom ordinaciju za pregled životinja, dijagnostiku i prostoriju gdje vršimo operativne zahvate”, kaže nam Paprikić.

Zaposleni u Veterinasrskoj stanici educirani su na vrijeme za rukovanje novim uređajima, tako da će moći odgovoriti povećanim potrebama na zbrinjavanju i liječenju kućnih ljubimaca, kojih je sve više. Rad u novim odjeljenjima i sa novim uređajima počeo je prije 20 dana, na zadovoljstvo zaposlenih i brojnih kroisnika zdravstvene zaštite raznih životinjskih vrsta na području općine i šire!/Š.G./

Vaš komentar na članak: