Ovogodišnji rod grožđa u vinogradu Ive Markelića, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, dat će zadovoljavajuće prinose.U Donjim Dubrvama, bliže raskršću, podigao je vinograd na 6 dunuma i 3 hiljade čokota vinove loze.

“Rodnost je slična lanjskoj, mada su vremenske prilike uzele svoj danak. Led i česte kiše su nepovoljno djelovalo na rod, povoljno za biljne bolesti. Sada vršim čišćenje vinograda od svakojakih bolesti. Od oštećenog grožđa pravim kvalitetnu rakiju grozdovaču”, kaže Markelić.

Ovih dana počela je berba stolnih sorti, a problema sa plasmanom nema, o čemu kaže:

“Obavio sam berbu već na tri stone sorte i isporučio sam ih tržištu i to po 50 odsto za jelo, a ostalo za preradu. To mi je najlakši i najdraži dio posla. I ove godine mi je najveći potrošač stonih sorti, naravno i vina, osoblje UKC Tuzla, koji su prepoznali kvalitet mojih proizvoda”.

Za treću dekadau septembra Ivo je planirao berbu grožđa i to je po tradiciji svojevrstan spektakl:

“Riječ je o berbi vinskih sorti bijele graševine i crne frankovke. Taj posao organizujem tako da se bijela sorta mora brati za dva dana i do momenta prerade se mošt pohrani u bačve za 2 sata. Za tu prigodu se organizuje moba, na kojoj se okupi veliki broj prijatelja, predstavnici medija, a bude mobista i iz inostranstva. Puno se radi i sve prođe u najboljem redu, a pohvalio bih ekipu mog sina Vladislava koja od 9 do 13 sati obavi svoj dio zadatka, što je pravi rekord.

poslije uspješne berbe druženje nastavljhamo uz jelo, piće i dobru muziku. Ove godine ću pozvatiu dio orkestra banjalučkih tamburaša, čiji sam i ja član, tako da će tu berbu ispratiti muzika sa žičanih instrumenata”, priča nam vinogradar Ivo Markelić./Š.G./

Vaš komentar na članak: