Iako u početku nije mnogo obećavala, godina je dobro ponijela kada su u pitanju voćni plodovi. Blaga zima rano je pokrenula behar na voćkama, dok je u proljetnim danima mraz učinio svoje i razrijedio prinose.

U voćnjaku Enesa Mujića u Kovačima ima 260 stabala trešnje, višnje, kruške, jabuke, šljive i mušmule. Svakako, dominiraju stabla raznih vrsta šljive, ukupno 210, od stenlejke, rodne čačanke, rane rodne čačanke i hanike. O ovogodišnjim prinosima Enes Mujić kaže:

“Ne očekujem rekorde, ali sam ipak zadovoljan ovogodišnjim rodom, počev od trešnje, istina nešto manjim prinosima nego ranije, ali su ostale voćke dobro krenule.Očekujem ove godine prinos od oko 5 tona šljive, ali da nije bilo mraza prinosi bi bili daleko veći. Redovno dolazim u voćnjak i obavljam potrebne radove, tako da se spasilo sve ono što je bilo moguće. Ovo mi je osma godina od kada sam podigao voćnjak i uprkos teškoćama uvijek se ima šta ubrati”, kaže Mujić.

Sa plasmanom šljive Enes Mujić nije nikada imao teškoća, jer je riječ o kvalitnim plodovima, pa mušterije dolaze pravo na njivu u voćnjak. Najveći dio šljive će se dati na sušenje i spravljanje domaćih džemova, kao i za rakiju, proizvedenu na tradicionalan bosanski način.

O tajni svog uspjeha u voćarstvu Enes Mujić kaže:

“U Kovačima su ljudi poznati po dugovječnosti i mnogi to povezuju sa voćarstvom, čije konzumiranje snaži čovjekov organizam.I moj djed Aljo bio je poznati voćar, kao i otac Avdo, tako da sam imao potrebno predznanje. Međutim, redovno sam posjećavao predavanja koje organizuje stručna služba za poljoprivredu općine Živinice tokom zimskog perioda. Agronom Mirsad Butković redovno posjećuje naš voćnjak i pomaže svojim savjetima, tako da iz voćnjaka izvlačim maksimum”, kaže Mujić./Š.G./

Vaš komentar na članak: