vijece

Na zahtjev grupe vijećnika danas je sazvana vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice, a predsjedavao je Zahid Mušić. Na dnevnom redu razmatraju se Aktuelno stanje i problemi u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, nefunkcionisanje stočne pijace i problematika dodjele i gazdovanja poljoprivrednoim zemljištem u vlasništvu općine Živinice.

Učetvujući u raspravi vijećnici su dali svoj kritički osvrt na aktuelno stanje ne samo u agraru već u cjelini, u svjetlu najnovijih zbivanja i građanskih protesta. Faruz Tulumović je govorio o potrebi ostvarenja ušteda i usmjeravanje sredstava za podsticaje u poljoprivredi, kao i druge oblasti:

“Potrebno je donijeti hitne mjere za prevazilaženja stanja, a prvo trebamo poći od sebe i smanjiti paušale vijećnika za 50 odsto, a zaposlenima u upravi u skladu sa dogovorom 10 do 20 odsto! Smiješno je u koliko komisija su angažovani vijećnici i na osnovu tih angažmana su još dobro i plaćeni. Po najprostijoj procjeni na ovaj način možemo ostvariti uštede od oko 2 miliona KM godišnje i usmjeriti ih u agrar. Nama nisu potrebna saosjećanja sa onima kojima je potrebna pomoć, već treba konkretno djelovati, te donijeti valjan Budžet, koji će građanima biti od koristi”.

Vijećnik Began Muhić se osvrnuo na poljoprivrednu problematiku, u kojoj se kriju velike rezerve:

“Potrebno je urediti politku poljoprivrednog razvoja, a pod hitno bi trebalo sanirati korito Spreče, koja je naš veliki resurs, a nanosi nam toliko štete kada nadođe usljed kiše i polavi poljoprivredne površine. Iz Budžeta kada bi izdvajali za agrar 3 odsto znatno bi doprinjeli razvoju poljoprivrede, koja je ipak naša perspektiva i ono od čega ljudi mogu živjeti”.

Vijećnik Muamer Zukić je predložio da se zbog vanrednog stanja uvede vanredno djelovanje, te formirati komisiju za vanredno stanje, kako bi se na vrijeme reagovalo i donosile valjane odluke.

Oko 12 sati je uslijedila pauza u radu Općinskog vijeća, a nastavak je zakazan za 13 sati.

Nova koaliciona većina-nova predsjedavajuća Samra Omić

U nastavku rada poslije 13 sati nastavljena je rasprava po dnevnom redu, a doneseni su i odgovarajući zaključci. Na današnjoj sjednici formirana je nova koaliciona većina, tako da je po četvrti puta u tekućem mandatu došlo do promjena predsjedavajućih i njegovih zamjenika.

Tako je danas umjesto Eseda Zenunović iz SBiH, za novog predsjedavajućeg izabrana Samra Omić, član SDA, dok su zamjenici postali Nail Jusić iz A-SDA i Zahid Mušić iz SDA, takođe dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg kojem je potvrđen mandat zamjenika.

Novu koalicionu većinu danas prekomponovanog Općinskog vijeća Živinice sačinjavaju 9 vijećnika SDA, 3 viječćnika iz A-SDA, 2 iz Narodne stranke Radom za boljitak, jedan iz SDU i nezavisni vijećnik Abdulkerim Durić./Š.G./

Na slici: Sa današnje sjednice Općinskog vijeća

Vaš komentar na članak: