Do kada će mještani G. Dubrava ispaštati nemar odgovornih?

Ovih dana na površinu su “isplivale” prilično zastrašujuće informacije o navodnom spaljivanju medicinskog i hemijskog otpada na lokalitetu Gornjih Dubrava, naselju sa ogromnim brojem stanovnika koji teritorijalno pripadaju općini Živinice.

Po riječima mještana nešto se sumnjivo dešava, a posljedice tih dešavanja su učestala oboljenja i umiranja od raka. Da nije žalosno bilo bih smiješno, svi nadležni od općine do države ćute, jer su im izgleda bitnije”koristi” od “mračnog” biznisa nego životi ljudi.

Akter svih tih događanja je neka firma po nazivu “Reciklon”d.o.o. Sarajevo, čiji je krug zaštićen nepremostivim rampama i videonadzorom. Po informacijama mještana njih niko nije pitao, niti je o dozvoli za obavljanje takve vrste djelatnosti na ovom lokalitetu obavljena bilo kakva javna rasprava, tako da je sve omotano velom tajne.

Zašto? -pitamo se i mi, ali isto pitanje postavljamo i nadležnim i odgovornim službama općine Živinice, TK-a i FBIH ?

Načelnik općine Živinice ćuti, iz Kantonalnog i Federalnog ministarstva okoliša i turizma nema odgovora da li je navedena firma dobila i pod kojim uslovima okolinsku dozvolu ?

U Ekološkom pokretu “Eko zeleni” Tuzla nemaju nikakvih informacija, a Dom zdravlja Živinice nema statističkih podataka o broju oboljelih od malignih oboljenja ! Imajući ovo sve u vidu nameće se neizbježno pitanje- da li iko radi svoj dobro plaćeni posao i da li je ikome u sferi interesovanja zdravlje ljudi ?

Zato pozivamo sve odgovorne od Općine preko Kantona do Federacije BiH, da se hitno i detaljno posvete ovom problemu, rasvjetle sve okolnosti ovih događanja i o svemu informišu javnost./ Predsjednik OO “Naše stranke” Živinice Muradif Mujkanović/