Forum žena SDP: Okrugli sto na temu 8.mart

Povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena, danas je Forum žena SDP Živinice održao okrugli sto na temu ovog značajno i istorijskog dana za pripadnice ljepšeg pola. Aktivistkinje Foruma žena, predsjednica Suada Alimanović i Elvira Hasanagić-predsjednica FOŽ Centar- govorile su o značaju 8.marta u svjetlu aktuelnog trenutka društveno ekonomskog razvoja i položaju žene u društvu.

“Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Države u Evropi odavno su uvele pravo glaso ženama, a posljednja je Švajcarska koja je to pravo ženama uvela 1972.godine. Prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28.februara 1909.godine u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija SAD”, rekla je Elvira Hasanagić.

Predsjednica Foruma žena OO SDP Živinice Suada Alimanović na okruglom stolu je govorila o počecima proslavljanja velike pobjede za ravnopravnost žena:

“Počeci proslavljanja ovog značajnog datuma imali su jasnu političku boju, te su se pojavile i razglednice koje su se prodavale u Rusiji, a na njima je pisalo: Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu.
Ipak, motivi su kasnije izmijenjeni, pa su za naredne godine korišćene slike mimoze, sovjetske ženske biljke. Uz to je u svim državama nestala politička nota, te Dan žena više nije isključivo praznik za komuniste”.

Na okruglom stolu Foruma žena SDP još su govorili Amila Hodžić-predsjednica OO SDP-a i Nusret Mamić, podpredsjednik OO SDP-a Živinice. Mamić je tom prilikom istakao kako je danas Dan žena univerzalna vrijednost u svim segmentima društva i političlkih partija, a ne samo partija lijeve orjentacije.

Pošto se za 8.mart ženama daruje cvijeće taj zadatak pripao je aktivistima SDP-a i vijećnicima Nusretu Mamiću i Semiru Butkoviću, koji su darivali karanfile. Za tri žene aktiviste SDP-a i Foruma žena uručene su specijalne nagrade, koje su dodjeljene Ruži Lugonjić, Stojanki Krstić i Šahzi Nazibegović.

Na slici: Radno Predsjedništvo okruglog stola:predsjednica FOŽ Suada Alimanović, zamjenice Nada Hrustić i Milosava Gadžo i Elvira Hasanagić-predsjednica FOŽ Centar