krv

Danas je Općinski odbor Narodne stranke Radom za boljitak Živinice organizovao uspješnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, na koju se odazvalo oko 50 članova ove političke partije. Akciju su Boljitkovci organizovali u povodu Dana nezavisnosti BiH, 1.marta.

O akciji predsjednik OO NS Radom za boljitak Živinice mr.sci. Samir Kamenjaković kaže:

“Svi smo zadovoljni odzivom našeg članstva na ovu humanu akciju. Podsjećam da BiH znatno zaostaje po izlaznosti građana na davanje krvi, sa svega 1,8 odsto, dok je u državama okruženja 5, a u skandinavskim zemljama izlaznost na akcije darivanja krvi je 8 odsto. Zato smo mi kao multietnička stranka htjeli izvesti akciju na neobičan način, da time damo svoj doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH i veoma smo zadovoljni odzivom. Na ovaj način podižemo svijest o potrebi dobrovoljnog darivanja krvi. Danas smo imali  rekordne davaoce, ali i one mlade kojima je ovo prvo darivanje krvi”.

Među rekorderima u darivanju krvi su  Avdo Ahmetović i Kasim Abadžić. Avdo kaže da je 89 puta darivao krv:

“Imam prilično staža u darivanju krvi, još u firmi Konjuh to je bila redovna aktivnost. Imam u planu da darujem krv sve dok ne namirim stotinu učešća u ovakvim akcijama, jer je to potebno za spas ljudskih života”.

Kasim Abadžić takođe ima razloga zašto daruje ovu dragocjenu tečnost, koja se ne može obezbijediti na druge načine:

“Dajem krv zto što je potrebna i nema joj zamjene. Dajem i zbog straha da se i meni ne bi nešto loše dogodilo pa da mi je potrebna. Pozivam i ostale grđane koji još nisu darivali krv da se uključe, jer nam je te svim potrebno”.

Prvi puta krv je darivala i studentica Mirnesa Kalajac, buduća doktorica:

“Lijep je osjećaj darivanje krvi i to sam oduvijek željela, a priliku sam iskoristila da to bude u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH. Pozivam i ostale mlade ljude da se priključe davaocima, kada budemo drugi puta organizovali akciju darivanja krvi, a u planu je da to imamo dva puta godišnje”.

Današnju akciju darivanja krvi uspješno je odradila medicinska služba Zavoda za transfuziologiju kliničkog centra Tuzla./Š.G.7

Vaš komentar na članak: