Istanbul je proteklih dana bio domaćin sedmom Ekonomskom i energetskom samitu Atlantskog vijeća koji se ove godine održava na temu “Izgradnja globalne stabilnosti i poslovna fleksibilnost u nestalnim vremenima”.
Samit je okupio 600 predstavnika iz više od 40 zemalja, među kojima dvadesetak ministara iz resora vanjske politike, energetike i ekonomije, te predstavnika privatnog sektora i civilnog društva. Učesnicima summita su se, između ostalih, obratili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar -Kitarević, premijer Albanije Edi Rama i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Bosnu i Hercegovinu, po ovlaštenju ministra vanjskih poslova BiH gosp. Igora Crndaka, predstavljao je gosp. Began Muhić, generalni konzul BiH u Istanbulu.

Svrha godišnjeg Energetskog i ekonomskog samita Atlantskog vijeća je izgraditi mostove u regiji koja se proteže od srednje Azije do srednje Europe i istočnog Mediterana okupljanjem uticajnih faktora, kako bi promovisali i pojačali transatlantski angažman u energetskim, ekonomskim i političkim izazovima./N.Č./

Vaš komentar na članak: