Kao što je i ranije najavljeno, političke stranke koje su sklopile koalicioni dogovor oko formiranja vlasti u TK, dostavile su svoje prijedloge kandidata za ministarske pozicije. Poznato je da će pet ministarskih pozicija pripasti Stranci demokratske akcije, isto toliko Demokratskoj fronti, te po jedna pozicija Narodnoj stranci Radom za boljitak i Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci. Mandatar za sastav Vlade TK Bego Gutić kaže da nema većih promjena među kandidatima od ranije dogovorenih, među ove četiri političke partije.

“Stranka demokratske akcije je na poziciju ministra finansija kandidovala Jakuba Suljkanovića, Fahrudina Skopljaka na poziciju ministra za boračka pitanja, Srđan Mićanović je kandidat SDA na poziciju ministra industrije, energetike i rudarstva, Hasan Ferhatović je kandidat za ministra za prostorno i zaštitu okolice, dok je Abdulah Zukić kandidat za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva”, ističe Gutić.

Kandidati Demokratske fronte su: Alen Gadžo, kandidat za ministra unutrašnjih poslova, zatim Jovan Stojanović, kandidat za ministra pravosuđa, dok je kandidat za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Huskanović. Aldina Kesić je kandidatkinja za ministricu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok je Mirela Đaković kandidatkinja za ministricu razvoja i poduzetništva. Resor trgovine i saobraćaja bi trebao pripasti Narodnoj stranci Radom za boljitak, a kandidat za ministra je Edin Ajanović. Elvis Bektić je kandidat BPS-a za poziciju ministra zdravstva.

Prema riječima mandatara za sastav Vlade TK Bege Gutića, narednih dana obavit će konsultacije sa kandidatima, razmotriti njihove planove i programe,te očekuje da će do kraja sedmice izaći pred Skupštinu sa kompletnim sastavom Vlade TK./Sandra Stojanović/

Vaš komentar na članak: