U posljednje vrijeme svjedoci smo kako su zvanične web, fb i stranice drugih glasila Općine Živinice, gotovo svakodnevno preplavljene tekstovima o urađenim i usvojenim raznim dugoročnim i kratkoročnim strategijama razvoja općine i njenih teritirijalnih cjelina, o planiranim i urađenim popularno zvanim “projektima”, o organizovanim radionicama, tribinama i predavanjima, te drugim aktivnostima usmjerenim ka “boljem” životu građana, sa posebnim akcentom na problem mladih Živinica.

U kontekstu navedenog, otvara se logično pitanje:

“Kakva praktična i konkretna korist od svih tih silnih strategija, projekata, radionica i sl “? – kada je činjenica da uz sve te “silne aktivnosti” imamo nepobitnu činjenicu da građani sve teže i lošije žive, da je sve više nezaposlenih i socijalno nezbrinutih, da je sve više onih koji su na razne načine obespravljeni i u konačnici- da svakodnevno raste broj onih, posebno mladih, koji odlaze ili žele otići u bijeli svijet sa kartom u jednom smjeru.

Ne nameće li se u svemu ovome zaključak da sve te “silne” strategije, projekti, radionice i sl. jesu u stvari “projekti nove obmane građana” i da su te strategije i projekti postali svrha sami sebi ili povlaštenim pojedincima i grupama iz vladajuće oligarhije. Kao primjer praktične ilustracije i konkretnog dokaza čemu služe takvi “razvojni zahvati” jeste dokument pod “zvučnim” nazivom “Strategija integrisanog razvoja općine Živinice za period 2017.-2026.godina”, usvojena od strane našeg “veličanstvenog” Općinskog vijeća Živinice, a podržana od strane UNDP.

Ta ista strategija brutalno i licemjerno je odmah na stratu 2018.godine doživjela “debakl i poniženje” od strane istih onih koji su je usvojili (OV), kada usvojenim budžetom za tekuću budžetsku godinu nisu uvažili navedenom strategijom planirane budžetske uštede, već su naprotiv, stavke na kojima su planirane uštede povećali, a za hator svojih ličnih i stranačkih interesa.

U tom smislu pitamo našu lokalnu (nedodirljivu) vlast:

“Je li to njihov model za bolji život građana ili je to njihov novi model pljačke građana i progona mladih iz domovine?

Imajući u vidu sve navedeno poručujemo našim sugrađanima da objektivno i argumentovano analiziraju date navode, stavove i mišljenja , te o svemu tome kreiraju svoj stav i opredjeljenje šta i kako dalje? /Predsjednik OO “Naše stranke” Živinice Muradif Mujkanović/

Vaš komentar na članak: