Kako je nedavno i najavljeno 20.09.2017.godine gradskim ulicama Živinica održat će se mirna protestna šetnja građana Živinica.

Kako su nam saopćili iz Organizacionog odbora „Naše stranke“ Živinice, koji su organizatori ove protestne šetnje, ista će biti održana u vremenu od 11 do 13 sati navedenog dana, a učesnici su članovi i simpatizeri „Naše stranke“, članovi sindikata uništenih i drugih bezperspektivnih preduzeća, zatim nezadovoljni građani i borci, poljoprivrednici, potpisnici peticije kojom je traženo smanjenje najvećih paušala u BiH i svi drugi nezadovoljni radom i odnosom lokalne vlasti naspram zahtjeva i potreba građana.

Povod za organizovanje protestne šetnje ulicama Živinica jeste krajnje neprimjeren i drzak odnos lokalne vlasti naspram mišljenja i zahtjeva građana, koji su demonstrirali ponižavajućim odnosom prema cca 2500 potpisnika peticije, koju u dnevni red sjednice OV Živinice nisu uvrstili ni nakon 5 mjeseci od predaje iste, iako su svjesni da je maksimalan rok za razmatranje od 60 dana odavno istekao.

Razlog više za organizovanje protestne šetnje jesu i niz drugih problema koji muče nezaposlene, radnike uništenih preduzeća, penzionere, demobilisane borce i RVI, poljoprivrednike, sportaše amatere i mnoge druge, uz istovremeno prisutno rasipništvo u trošenju građanskih budžetskih sredstava.

Protokolom ovog iznuđenog vida iskaza nezadovoljstva predviđena je šetnja gradom u okviru koje i kratak odmor iza zgrade općine gdje bi se građanima, a po zahtjevu organizatora, trebali obratiti predstavnici lokalne vlasti i javno odgovoriti na unapred im dostavljena pitanja, koja tište najveći broj građana Živinica.

U vezi sa ovim događajem organizator poziva potpisnike pomenute peticije, sve obespravljene radnike, penzionere, demobilisane borce, RVI i porodice šehida, kao i sve druge nezadovoljne građane, da se navedenog dana priključe mirnim protestima, a koji kreću sa platoa iza zgrade Porezne ispostave Živinice, a potom unaprijed utvrđenim ulicama grada. Za one kojima zdravlje, godine ili druge okolnosti ne dozvoljavaju šetnju pozivamo da se u 11,45 sati pojave iza zgrade općine , na platou kod spomen obilježja palim borcima i šehidima gdje bi se prisutnima trebali obratiti čelnici naše lokalne vlasti.

Ovom prilikom želimo, osim šetnjom i prigodnim transparentima, da i direktnim kontaktom sa zvaničnicima naše lokalne vlasti ukažemo na naše nezadovoljstvo stanjem u upćini, TK-a i Federaciji BiH i odnosom vlasti naspram tog stanja u smislu ignorisanja građanskih problema sa jedne i rasipničkog trošenja građanskog budžeta sa druge strane.

O novim i detaljnijim informacijama oko ovog događaja, građane ćemo redovno izvještavati putem ovog i drugih portala, RTV Živinice, fb i svih drugih raspoloživih načina i oblika javnog informisanja.

S poštovanjem,
Predsjednik Organizacionog odbora
Mujkanović Muradif

Vaš komentar na članak: