Naša stranka: Deset godina borbe za ravnopravnost građana BiH

Dana, 5.aprila 2018.godina navršava se punih 10 godina rada i djelovanja “Naše stranke, koliko dugo traje i borba ove političke partije za promjene nimalo zavidnog društveno – političkog, ekonomskog, privrednog i svakog drugog stanja u našoj BiH !

Navedenog dana prije tačno 10 godina na incijativu grupe javnih ličnosti i građana koje je predvodio renomirani bh.režiser Danis Tanović, je osnovana POG “Naša stranka” BiH. Iako je u javnosti predstavljen kao vođa ove političke opcije Danis Tanović se “zadovoljio” mjestom jednog od tri potpredsjednika, zajedno sa Majom Marjanović i Borisom Divkovićem, a na poziciju prvog čovjeka stranke je izabran Bojan Bajić, uz izbor Fadila Šere na funkciju generalnog sekretara.

Osvojivši 24 vijećnička i jedno načelničko mjesto na lokalnim izborima 2008.godine “Naša stranka” je ostvarila impozantan rezultat i pokazala kako u BiH postoji plodno tlo za širenje socijal-liberalnih ideja i sve veće šanse za stvaranje moderne i po mjeri svih građana uređene BiH.

U aprilu 2011.godine čelnu poziciju u stranci preuzima Denis Gratz, a od maja 2015.godine predsjednik stranke je Predrag Kojović u kom periodu su sekretarske funkcije obavljali Rada Sukara, potom Albin Zuhrić, a odnedavno na poziciji generalnog sekretara je mladi Uk Nihad.

Jednomandatno obavljanje odgovornih funkcija u “Našoj stranci” je bitan detalj koji govori o demokratičnosti pristupa izboru na najviše funkcije u ovoj stranci, te šansama koje imaju i dobijaju mladi ljudi, što je potpuno suprotno od onoga što se dešava u mnogim drugim strankama,gdje su odgovorne funkcije “doživotno” rezervisane za povlaštene i odabrane grupe i pojedince.

U mandatima napred pomenutih kadrova “Naša stranka” bilježi stalni rast političkog rejtinga i sve veću prepoznatljivost i prihvatljivost na političkoj sceni BiH. U periodu od 2012 – 2014.godine od stranke kantonalnog nivoa “Naša stranka” postaje stranka Federalnog nivoa, sa projeciranim ciljevima daljeg jačanja i dostizanja rejtinga i nivoa učešća u vlasti na državnom nivou, što očekuje ove 2018. izborne godine.

Na lokalnim izborima 2016.godine “Naša stranka” bilježi najbolje rezultate od osnivanja, uz napomenu da je u četiri sarajevske opštine bila druga stranka po broju osvojenih glasova,a osim sarajevskih opština “Naša stranka je osvojila vijećničke mandate u još 15-ak opština širom Federacije i cijele BiH.

Na području opštine Živinice “Naša stranka” je zanovila rad polovinom 2016.godine i od tada do danas je postala istinski prepoznatljiva stranka i jedini politički subjekt koji javno i transparentno identifikuje i ukazuje na sve probleme lokalne zajednice, argumentovano kritikuje slabosti i zloupotrebe kojih je nažalost na pretek i pri tome nudi rješenja kako iste spriječiti, što sa žaljenjem moramo naglasiti brutalno ignoriše i ne uvažava aktuelna lokalna vlast, a po receptu kako to rade i drugi nivoi vlasti u kantonu, Federaciji i u cijeloj BiH !

Imajući u vidu navedeno, cijenimo da su građani prepoznali istinske borce za neophodne promjene, te da će biračkim opredjeljem za glas prema “Našoj stranci” nagraditi ono što radimo i time ovaj naš desetogodišnji jubilej javno “počastiti” zaslužnim priznanjem, a mi se obavezujemo da kroz učešće u obnašanju vlasti na adekvatan način uzvratimo građanima dato povjerenje !

Ovom prilikom obavještavamo građane Živinica da će dana 05.04.2018.godine u vremenu od 10,00 do 13,00 sati, a u okviru programa obilježavanja deset godina rada i djelovanja “Naše stranke”, biti organizovana javna ulična štand-promocija stranke, kojom prilikom će biti dijeljen prigodan materijal i gdje će građani o svim aktuelnim problemima našeg društva moći razgovarati sa članovima OO “Naše stranke” Živinice.

U povodu 10.godina postojanja “Naše stranke” članovima i simpatizerima iskrene čestitke, a svim građanima BiH iskren i srdačan pozdrav!/Predsjednik OO “Naše stranke” Živinice Muradif Mujkanović-dipl.ecc./