Mada su mnogi na godišnjim odmorima, ima i onih koji u ove tople ljetne dane pokreću aktivnosti. Tako je danas održan novi susret OO Naše stranke i Sindikalnog odbora DD „Konjuh“ Živinice.Nakon što je pozdravio dolazak sindikalnih aktivista, predsjednik OO Naše strenke Živinice Muradif Mujkanović je upoznao prisutne sa aktivnostima koje vodi ova politička partija, kao i nastojanja da se da podrška Sindikatu Konjuha:

“Na našem prvom zajedničkom susretu otvorili smo problematiku Konjuha, koja i nas pogađa, jer je poznato šta je ta firma značila i koliko je ljudi zapošljavala. Nominirali smo problem određenih odredbi Prijedloga Zakona PIO/MIO (isti iznos visine starosne penzije za puni radni staž i minimalni radni staž, nabavke repro materijala za mogući obim proizvodnje, plasmana i prodaje proizvodnog programa ( školskog i kancelarijskog namještaja), u čemu vrlo malo ili nikakvo razumijevanje imamo od lokalnih javnih preduzeća i ustanova, tako da lakše plasiramo proizvode van opštine i kantona, nego u svom bližem okruženju. Politika deklarativno podržava i promoviše „Kupujmo domaće“ a u praksi sasvim suprotno ponašanje. Dotakli smo se i problem i ponašanje poreske uprave nasprav isplate plaća, poreza i doprinosa !

Mi iz Naše stranke smo podržali napore i aktivnosti Sindikalne organizacije DD „Konjuh“ Živinice .Preuzeli smo obavezu prosljeđivanja primjedbi i prijedloda,datih od strane Sindikalne organizacije DD „Konjuh“ Živinice, na Prijedlog Zakona MIO/PIO u Sekretarijat Naša stranka u Sarajevu, u smislu da će OO Naše stranke Živinice sugerisati predstavnicima Naše stranke da se naši poslanici u Federaknom parlamentu založe za pravednija rješenja u konačnom tekstu Zakona o PIO/MIO, te da se dužna pažnja posveti postojećoj toplani u krugu DD „Konjuh“ Živinice, i mogućnosti stavljanja iste u funkciju zagrijavanja grada, umjesto aktuelnog, neizvjesnijeg i skupljeg investiranja u toplovod iz TE Tuzla. Tu je i niz drugih prijedloga koje smo zajednički usvoljili“, rekao je Mujkanović.

Sindikalni aktivista Konjuha Mujo Gavranović je mišljenja, a to je u svom govoru i istakao, da se ne bi smjelo desiti usvajanje Penzijskog zakona u sadašnjem nacrtu, prema kojem bi radnička penzija iznosila 330 KM, pa predlaže da se Zakonom uvezuje staž jednako za privatni i javni sektor, a da promjena Zakona o stečaju u prvi plan stavi radnika koji bi bio u prvom naplatnom redu.

Predsjednik SO Konjuha Mevludin Trakić je rekao kako firma, iako u znatno smanjenom kapacitetu, ipak proizvodi namještaj, a da je više narudžbi iz drugih dijelova BiH nego s područja općine Živinice ili Tuzlanskog kantona.

„Ovih dana smo dobili od Mikrokreditne fondacije Partner narudžbu za kancelarisjki namještaj i to je jedna od rijetkih agencija u okruženju koja nam se obratila za takvu proizvodnju, dok uglavnom radimo za kupce van našeg TK“, rekao je Trakić.

Tokom susreta aktivista Naše stranke i Sindikata Konjuha dat je osvrt na aktulena politička zbivanja na području lokalne zajednice, kao što je poskupljenje usluga odvoza smeća, te kako gubitke treba da namire građani-korisnici komunalnih usluga. Takođe je bilo riječi o odbacivanju sa dnevog reda Općinskog vijeća Živinice zaključke peticije o smanjenu paušala vijećnicima, koji su najveći u BiH.

Uslijedio je na kraju sjednice i zajednički zaključak i poruka OO Naše stranke i Sindikalnog odbora Konjuha, koja glasi:

-OO Naša stranka podržava Sindikalni odbor Konjuha o zajedničkom organizovanju protesta građana zbog odbijanja da se stavi na dnevni red peticija o smanjenju paušala vijećnika, te povećanja cijena komunalnih usluga na posljdnjoj sjednici OV Živinice, kao i druge problematike lokalne zajednice./Š.G./

Vaš komentar na članak: