Danas je u BKC Živinice održan promotivi skup nezavisnog kandidata za načelnika općine Živinice mr.Osme Forčakovića. Početak skupa protekao je u predstavljanju ovog nezavisnog kandidata, za kojeg je rečeno da je u svojoj bogatoj radnoj karijeri obavljao niz značajnih funkcija:

Forčaković je radio kao ekonomski analitičar u rudnicima uglja „Kreka“ iz Tuzle i „Đurđevik“, potom je imenovan za člana Poslovodnog odbora za ekonomske poslove u RO Konjuh. Pored ovih stručnih poslova, obavljao je funkcije i poslove u raznim predstavničkim organima, kao što su Izvršni odbor SO Živinice, član Izvršnog odbora Tuzlanske banke i član Izvršnog odbora „Šipad-banke“ Sarajevo.Takođe je predavao i ekonomske predmete u Srednjoškolskom centru Živinice. U periodu od 1990. do 2000.godine izabran je za prvog predsjednika SDA Živinice i predsjednika Skupštine opštine Živinice, te i načelnika opštine Živinice.

U ratnom periodu bio je predsjednik ratnog Predsjedništva opštine Živinice, predsjednik Patriotske lige i organizator otpora opštine Živinice. Za svoj rad odlikovan je mnogobrojnim priznanjima, od kojih posebno ističemo dvostruku “zlatnu plaketu” opštine Živinice. Zanimljivo je istaće da je Osmo Forčaković poslije 2000.godine bez ikakvog angažmana zbog lažnih optužbi od 48 tačaka optužbi, od kojih je oslobođen po svim tačkama optužnice.

Na današnjem skupu u BKC-u članovi Izbornog štaba govorili su o mr.Osmi Forčakoviću u superlativima, kako o njegovoj radnoj karijeri, tako i velikom doprinosu u vrijeme prije, tokom i poslije rata u BiH. Članovi Izbornog štaba Vahid Musić, Omer Musić, Omer Sinanović, Nihad Ramić-Bazuka i Mehmed Fočić-ratni komandant Živiničkog bataljona, pozvali su građane da daju svoj glas 22.februara mr.Osmi Forčakoviću, ističući njegove velike zasluge, karakter, stručnost i poštenje. Omer Sinanović je posebno naglasio potrebu korjenitih promjena u društvu, naglasivši kako je on bio poslanik u Skupštini BiH 6 godina, a da nije iamo platu kao danas, dok su vijećnici u vrijeme Osme Forčakovića imali za vrijeme sjednice bureke i jogurt, dok danas primaju lijepe plate za nerad. Nihad Ramić-Bazuka je podsjetio da je u vrijeme načelničkog mandata Osmo Forčaković iza sebe ostavio 4 hiljade nezaposlenih na Birou, a danas ih ima 16 hijada!

Mehemd Fočić je govorio o dobrom načelnikovanju mr.Osme Forčakovića, kada je u njegovo vrijeme Konjuh zapošljavao oko 1500 radnika, a sada nema nijednog!

“Ne treba zaaboraviti da je svoje načelničke  mandate Osmo Forčaković dobio u najteža vremena ! I pored toga tada je bilo pravednije nego danas.Danas imamo mnogo stručnjaka čije diplome nemaju adekvatno znanje i zato nam privreda propada, a u društvu vlada anarhija, bezakonje, nepotizam i kriminal. Zato izađimo na izbore, podržimo Osmu Forčakovića i promjenimo stanje na bolje”.

Mr.Osmo Forčaković je u svom obraćanju isticao potrebu nužnih i što bržih promjena lošeg satanja na području općine Živinice:

“Moramo stvoriti povoljan poslovni ambijent za poduzetništvo. Kada smo udarali temelje poslovnoj zoni Maline očekivali smo brži zamah poduzetništva, ali ovo što danas vidimo pravo je ruglo! Moramo se udružiti u nastojanju da unaprijedimo pozitivni ambijent za razvoj malih i srednjih preduzeća, te poduzetničko ponašanje opoćine. Krajnje je vrijeme da grad dobije centralno grijanje i da od smoga očistimo našu sredinu, koja je postala opasno mjesto življenja u vrijeme sezone grijanja. Da bi Konjuh postavili na svoje noge hitno je potrebno izvršiti reorganizaciju i restrukturiranje poslovanja ove nekada uspješne firme. Kao načelnik izboriću se za povrat otetih kapaciteta od općine Živinice, te učiniti potrbne korake na povećanju zaposlenosti u našoj lokalnoj zajednici”, rekao je između ostalog Osmo Forčaković./Š.G./

Vaš komentar na članak: