Općinska izborna komisija Živinice uspješno provodi sve predviđene aktivnosti za izbor načelnika općine Živinice. Za 22.februaar, kada će biti održani izbori za načelnika, angažovano je 862 člana biračkih odbora, koji će biti raspoređeni na 87 biračkih mjesta, od kojih 2 mobila tima.

Član Općinske izborne komisije Hasan Ramić ističe da su proteklog vikenda održana predavanja i edukacija članova biračkih odbora:

“Odziv članova biračkih odbora bio je veoma dobar, čak 95 odsto članova je došlo na edukaciju u BKC.Razlog ovako dobrog odziva je uspješna saradnja sa političkim subjektima, koji su prihvatili našu sugestiju da se uključe u aktivnosti oko obavještavanja svojih članova da dođu na edukaciju, tako da smo taj dio posla zajednički odradili. Nakon edukacije svi članovi biračkih odbora bili su obavezni pristupiti testiranju, tako da 28 kandidata nije zadovoljilo, dok je jedan manji broj odustao od testiranja, iako je bio na predavanjima, čime su sami sebe diskvalifikovali i ne mogu biti članovi biračkih odbora”.

Saznajemo da će Općinska izborna komisija popuniti upražnjena mjesta biračkih odbora sa svoje evidencije članova od ranijih izbora, a koji su bili uspješni. Za njih će se organizovati naknadna edukacija, kako bi bili spremni za rad u biračkim odborima.

Općinska izorna komisija očekuje do 15. februara prijem zahtjeva od političkih subjekata za posmatrače, koji će na vrijeme dobiti akreditacije od OIK./Š.G./

Vaš komentar na članak: