OO DF: Održan centralni predizborni skup

Večeras je u velikoj sali BKC Živinice održana centralni predizborni skup OO Demokratske fronte Živinice. Na skupu je predstavljena lista kandidata ove političke partije za članove Općinskog vijeća, koje predvodi mr.Nirmal Kukić, predsjednik DF Živinice.

Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine prvi se prisutnima obratio predsjednik DF Tuzlanskog kantona Jasmin Kadić, koji je podržao kandidate za OV Živinice:

“Svjedoci smo da nas u posljednje vrijeme žele zaplašiti referendumom o 9.januaru, umjesto da se okrenu temama od životnog značaja. Živinička lista kandidata sa Nirmalom Kukićem je mlada, a slično je i u drugim opštinskim organizacijama. Programi naše DF su životni, koje naši ljudi mogu provesti u djelo, jer su spremni i obrazovani da preuzmu odgovornost i Živinice povedu u boljem smjeru od dosadašnjeg. Bahata vlast se trudi da narod zaplaši, mi to ne smijemo dozvoliti, kao i to da nam želje roditelja budu kako djecu poslati u inozemstvo, već da im budućnost ovdje gradimo”.

Podpredsjednik DF BiH Aleksandar Remetić je u svom obraćanju govorio o nužnosti i tradiciji zajedničkog života, koji ne smije biti podijeljen:

“Nalazimo se u periodu predizbornih aktivnosti za lokalne izbore, a nameću nam državne teme. Prije smo svi zajedno išli u škole, zajedno studirali, bili cimeri, igrali se, a sada žele sve da bude posebno, da nas zatvore u atare kao u prastara vremena. Svjedoci smo zategnutih odnosa, koji su potrebni sadašnjim vlastima, ali će to proći odmah poslije lokalnih izbora i uslijediće pomirenje! Sada im je trebalo da narod zastraše, da svi glasaju za svoje”.

Profeosrica Zinaida Brčaninović, kanidat pod rednim brojem 2.je govorila da joj je želja ostati u BiH, bez obzira što nema posla, ali da treba mijenjati politički ambijent i stavrati uslove za ostanak. Primjećuje velike budžetske troškove za kampanju pojedinih kandidata lokalnih izbora.

Vratićemo na noge nekadašnji gigant Konjuh

Nosilac liste kandidata za OV Živinice mr.Nirmal Kukić se osvrnuo na aktuelno teško stanje i potrebu za hitnim promjenama. Prognozira da će DF biti iznenađenje kada se prebroje glasovi nakon izbora:

“Najbolnija je tačka Živinica firma Konjuh i mi želimo da vratimo na noge ovaj nekadašnji industrijski gigant, da vratimo dostojanstvo radnicima. Takođe želimo da se pronađu krivci koji su uništili Konjuh i da im se sudi pred licvem pravde. Svi su okrenuli leđa Konjuhu koji je podigao ovaj grad i jedva čekaju da im se rasproda preostalo zemljište, kako bi se ugasila svaka nada za radnike, a mi to nećemo dozvoliti. Zalagaćemo se da vijećnički paušal bude 1 KM. Zašto dijeliti hiljade maraka za prisustvo jednoj sjednici mjesečno, zašto neko ko prima platu još dobije i paušal? Ukinut ćemo paušale za komisije i upravne odbore i taj novac preusmjeriti u investicije. Želimo iskorijeniti nepotizam u javnim ustanovama i državnim preduzećima. Svi znate šta se dešava u JU Dom zdravlja Živinice gdje samo jedan direktor zaposli preko 75 bližih, odnosno daljih rođaka. Rudnike na području opštine Živinice treba modernizovati i istrijebiti korpupciju i krađu. Rudniku Đurđevik smanjiti administraciju, a pojačati standard rudara”, rekao je, između ostalog, kandidat za člana OV Živinice mr.Nirmal Kukić.

Lista kandidata DF Živinice je najmlađa lista, koja broji 18 kandidata za članove OV, a najstariji na listi rođen je 1979.godine./Š.G./