OO DF Živinice: Održana press konferencija o smjeni predsjedavajućeg OV

Danas je održana press konferencija OO Demokratske fronte Živinice. Novinarima su o aktuelnoj smjeni predsjedavajućeg OV Živinice govorili predsjednik OO DF Esad Kitić, predsjednik DF TK dr.Zlatan Begić i polsanik u Skupštini FBiH Mahir Mešalić.

Na presici je istaknuto da je na održanoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Živinice 5.jula u 10 sati, koju je zakazao predsjedavajući OV, gospodin Hamdija Numanović, za koju je bio predviđen dnevni red “Prijedlog Odluke o razriješenju predsjedavajućeg Hamdije Numanovića”.Sjednica je počela u 10,18 sati, na kojoj je bilo prisutno 19 vijećnika.

Poslije izjašnjavanja o dnevnom redu, koji nije dobio potrebnu većinu, predsjedavajući je istu zaključio.

Međutim, grupa vijećnika je poslije sjednice, po njima poznatom nalogu, morala po svaku cijenu da razriješi dužnosti predsjedavajućeg OV Hamdiju Numanovića i uspjeli su da “uhvate” tog šesnaestog vijećnika i obećaju da će biti zamjenik predsjedavajućeg i tako završe svoj ritual, koji im treba da omogući njima zacrtane ciljeve dogovorene u kafanskim prostorijama.

Slijedeći korak je po nalogu raspodjela javnih ustanova i preduzeća, i postavljanje, i smjena direktora(menadžmenta) bez obzira na stručnu spremu, sposobnost i radno iskustvo (bitno je da je”naš” i hoće slušati).

Očekivati je u daljem radu nefunkcionisanje Općinskog vijeća Živinice, gdje će trpjeti građani, javne ustanove i preduzeća, i privredni subjekti zboz nerealizacije projekata donesenih u Budžetu za 2018.godinu.

Nadalje, u saoćenju za javnost sa današnje press konferencije OO Demokratska fronta Živinice poziva načelnika općine Živinice i predsjednike političkih partija, ukoliku nisu ničiji taoci, da iznađu političko rješenje i izađu iz ovog vrtloga, te priđu rješenju novonastale sitacije, kako se ne bi trpio ovakav javašluk i neodgovornost.

Predsjednik DF Tuzlanskog kantona dr.Zlatan Begić je u svom obraćanju izjavio da je smjena predsjedavajućeg OV Živinice Hamdije NUmanovića mimo svih ustavnih načela:

“Ovo je još jedan primjer pravno političkog nasilja i pokazatelj da pravna država ovdje ne postoji. Želimo ukazati građanima na ovo stanje, koje je van svih pravnih regulativa”./Š.G./