Poštovani građani Živinica, poštovana “naša dijasporo”!
Došla je i Nova godina, završeni su Dani dijaspore, pa nam je bila želja da se osvrnemo na taj događaj i postavimo nekoliko pitanja iz ugla kako to vidi članstvo OO Naše stranke Živinice!

U ime OO “Naše stranke” Živinice i svoje lično ime iskreno izražavam žaljenje što nisam/nismo prisustvovali manifestaciji “Dani dijaspore” Živinice 2017. koju uspješno i sa posebnim požrtvovanjem već drugu godinu za redom organizuje Općinski načelnik, na čemu mu iskreno zahvaljujemo i čestitamo !

Da ne bi ostao/ostali nedorečeni po ovom pitanju želim/o da istaknem/o razloge zbog kojih nismo bili prisutni, posebno 26.decembra, kada su bile na programu glavne programske aktivnosti u formi izlaganja na temu “Bošnjačka dijaspora” i panel diskusija “Unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja kroz zajedničku saradnju sa dijasporom”!

Između ogromnog broja razloga izvajamo slijedeće:

Prije svega nismo došli jer bi svojim učešćem otvorili “škakljiva” pitanja koja bi raspravu vjerovatno odvela u neželjenom pravcu, čime bi bilo obezvrijeđeno istinsko zalaganje i trud našeg načelnika u vezi sa organizacijom ove manifestaciji, gdje se on nesebično i maksimalno angažovao!
Od ostalih razloga izdvajamo:

A) Nismo mogli doći i nijemo posmatrati naše ljude iz dijaspore, a da ih ne priupitamo zbog čega su tamo, šta i ko ih je “natjerao” da posao i hljeb za sebe i svoje porodice traže po bijelom svijetu ?

B) Kako žive u dijaspori, koje sve poteškoće proživljavaju u tuđini, koliko im u svim problemima pomažu naši dobro plaćeni državni i nižerangirani činovnici, da li ih muči nostalgija za rodnim krajem i da li obzirom na stanje u našem društvu tamo “moraju” trajno ostati ?

C) Da li im je poznato kako naša vlast, od lokalnog do državnog nivoa, troši i rasipa novac građana i kako porodice naših političara žive i “pate” u ovoj katastrofalno teškoj finansijskoj i sveukupnoj društvenoj krizi?

D) Da li oni koji su uglavnom “morali” otići iz domovine imaju povjerenja u vlast koja pljačka i krade na svakom koraku, a niko nizašto ne odgovara ?

E) Da li imaju povjerenja da svoj “krvavo” zarađeni novac investiraju u ovaj “sluđeni” društveni, politički i privredni ambijent u kojem uzlaznu putanju ima jedino kriminal i korupcija, itd,itd.?

Takođe ne bih propustili priliku da, u okviru tribine “Bosna i Hercegovina u srcu”, uvaženim gostima generalu ARBiH Atifu Dudakoviću (legendi 5.korpusa i Armije BiH) i njegovom kolegi pukovniku ARBIH Nezimu Haliloviću, postavimo javno pitanje: zašto se ne angažuju na rješavanju zahtjeva boraca koji se mjesecima pate u šatorskom naselju ispred Vlade Federacije, te da od njih zatražimo da svojim autoritetom traže rješavanje zahtjeva tih boraca ili ako su to, kako neki znaju kazati, “lažni” borci da ih nadležne institucije rastjeraju “milom ili silom”, jer ono što se sa njima dešava je sramota cijele države i bruka za sve u državi, a posebno za one koji obnašaju odgovorne funkcije u vlasti !

S poštovanjem!/Predsjednik OO Naše stranke Živinice Muradif Mujkanović/

Vaš komentar na članak: