U organizaciji OO Naše stranke Živinice, održana je javna tribina u BKC na temu “Kako riješiti BiH krizu”. Na tribini su govorili predsjednik OO Naše stranke Živinice Muradif Mujkanović, predsjednik Naše stranke BiH Predrag Kojović, kandidat ove političke partije za člana Predsjedništva BiH Boriša Falatar /iz reda hrvatskog naroda/, Mirjana Marinković-Lepić, Sead Mušić, Amir Hasičević i Selim Bešlagić, kandidati ove političke partije za razne nivoe vlasti na predstojećim opštim izborima.

Uvodno izlaganje i osvart na današnju temu javne tribine podnio je predsjednik OO Naše stranke Živinice Muradif Mujkanović, koji je dao odgovor na pitanje -da li postoji kriza kod nas i kakvog je stupnja?

“Odgovor na ovo pitanje kod ogromne većine i svakog normalnog čovjeka je potvrdan i to da je kriza najvišeg stepena.Naravno, odgovor vladajućih struktura i njihovih sljedbenika je “NE” i to je takođe tačan, ali ne i objektivan odgovor.Ima više tvrdnji za loše stanje u društvu, a evo samo nekih:nefunkcionalan, neefikasan i korumpiran pravosudni sistem, ugrožena elementarna prava građana BiH, realni je sektor, kao jedini izvor nove vrijednosti, bez potrebnog ambijenta za prostu reprodukciju sposobnost i prosperitet, obrazovanje, zdravstvo, kultura i sport su u haotičnom stanju, vanjska politika, porezni sistem i poreska politika zabrinjavajuće je neefikasna i destimulirajuća, BiH je jedina zemlja na svijetu gdje vlast svoj ekonomski program zasniva na pljački vlastitog naroda-ocjena je međunarodnih krugova”, rekao je Mujkanović i dodao statističke podatke da je broj zaposlenih u BiH 750 hiljada, malo manji broj nezaposlenih i da je preko 200 hiljada građana sreću potražilo van svoje zemlje.

Predsjednik Naše stranke BiH Predrag Kojović je govorio o problematici u lokalnim zajednicama i na nivou države. Bilo mu je drago čuti kakvi su problemi u Živinicama i kako ih prevazići?

“Imamo recept za izlaz iz krize, puno je problema, a suština je svijest da je ovo naša država i da ne treba podsticati međuetničke tenzije. Da se klonimo mržnje i gradimo zajedništvo, jer samo zajedno možemo graditi sretniju budućnost za sve nas.Političke elite će ponovo zakomplikovati ove naše prostore što budemo bliže izborima, ali na to ne bi trebali nasjedati, jer se radi o istoj matrici gotovo već tri decenije”.

Prisutni su pažljivo pratili izlaganje na zadatu temu tribine i kandidata za člana Predsjedništva BiH Borišu Falatara, koji je proteklih dana posjetio mnogo gradova u našoj državi:

“Susretao sam se s mnogim ljudima u raznim krajevima zemlje i uvjerio se da ima potencijala, da narod želi promjene, da se bori za ono što je dobro, kako su to pokazale žene Kruščice na protestima da sačuvaju vode i svoju okolinu.Bio sam i s vatrogascima, raznim udruženjima građana, mladima i svi žele bolje za sve nas”.

U svom obraćanju Mirjana Marinković je istakla da će Naša stranka učiniti sve za ravnopravnost svih građana u BiH, kritikovala je najneefikasniju vlast do sada, koja nije uspjela usvojiti više od 14 zakona u pralamentu, zatim njihove visoke plate i rastrošnost, a sve njih prate i razne afere.Rastrošnost parlamentaraca  je nezajažljiv problem, jer su na službena putovanja u inostranstvo potrošili 920.000 KM.

“Naša stranka nudi rješenja koja ćemo tokom kampanje predočiti građanima. BiH ne može biti zemlja predvodnik negativnih pojava u regijni.Uvest ćemo vladavinu zakona u sve institucije u zemlji”, rekla je Mirjana Marinković-Lepić.

U nastavku javne tribine Naše stanke prisutnima su se još obratili Sead Mušić-kandidat za Parlament FBiH,Amir Hasičević-kandiat za Parlament FBiH i mr.Selim Bešlagić-kandidat za SKupštinu TK na predstojećim oktobarskim opštim izbrima.

“Treba voljeti ovu državu da bi je gradili, a ovi na vlasti je ne vole i nisu dobri graditelji već 30 godina su na vlasti i vrijeme je da odu, jer ne mogu poproaviti ovu zemlju.Po BiH se maše srbijanskim, hrvatskim i turskim zastavama, a najmanje našom BH državnom zastavom i dok je tako nema boljitka.Kada sam upoznao ove ljude koji vode Našu stranku, pa još i našeg Borišu kad sam upoznao, rekao sam da je to ta ekipa s kojom možemo postići napredak”, rekao je Mušić.

Mr.Selim Bešlagić je mišljenja da je vrijeme da mladi preuzmu vlast, ali da zato više građana mora izaći na izbore, pošto je u dosadašnjoj praksi slučaj da ta brojka jedva prelazi polovinu izlaznosti. Istakao je kako se u javnim preduzećima i ustanovama postavljaju ljudi bez konkursa i bez odgovrajuće stručnosti, što najbolje govori o efikasnosti tih ustanova.

“Zbog njihovih lopovluka sva javna preduzeća, na čelu sa Elektroprivredom BiH, treba privatizovati, jer je to jedini način da se vlastodršcima izbije iz ruku moć kojom vladaju, pošto su im ta preduzeća jedini izvor prihoda”, zaključio je na kraju svoje izlaganje mr.Selim Bešlagić.

Predsjednik Naše stranke BiH Predrag Kojović, sa saradnicima, posjetio je i firmu Konjuh, koja uprkos stečaju i brojnim teškoćama ipak radi sa smanjenim kapacitetima, o čemu ćemo više pisati u sutrašnjem izdanju portala./Š.G./

Vaš komentar na članak: