AM PDA: Sedmica”D” za BH blok

Iako je BH blok za 29.januar najavio donošenje odluke o učešću u vlasti ili opoziciji, svi su izgledi da je ovaj vikend i naredna sedmica od ključne važnosti za njih. Svi procesi koje od proglašenja rezultata izbora u BiH vode na uspostavi vlasti, (sem u KS, a i to je prica za sebe), došli su u ćorsokak ili su već propali (BPK) ili su ponovo na samom početku.

Sem zajedničkog okupljanja svih potencijalnih članica “gradjanskog bloka” na samom početku, tamo negdje u Novembru 2018.godine sve ostale aktivnosti su vodili u okviru tzv. BH bloka, a onda sve servirano ponude ostalim članicama gradjanskog bloka, po sistemu uzmi ili ostavi. Ne znamo da li se tako moze napraviti niti Savjet u nekoj mjesnoj zajednici, a kamoli ovako ozbiljan posao da se uspješno realizuje.

Ali, vratimo se mi na uspostavu vlasti u TK. Nakon što su sve pripremili kako bi SBB odbio nešto što nije niti dogovarano, odmah su se obrušili na njih uz optužbe kako oni ruše većinu u TK. U stvari, tada se stječu uslovi za aktiviranje DF-ovog plana “B”, a to je razvaljivanje “crvene” većine i uvlačenje SDA u igru, a to je i dug njima iz predizborne kampanje. Sve ovo je trebalo napraviti kako bi se članstvo i glasači BH bloka ponovo izvarali, uvjeravajući ih kako drugačije nije moglo, a opet da ostvare i svoje ambicije i u vlast smjeste nekoličinu svojih “najviđenijih” iz rukovodstava stranaka, a time ne bi preuzeli konačnu odgovornost za stanje u kantonu i državi.

Dio plana “B” je svakako isključiti PDA i SBB iz većine, jer Vlada TK u kojoj participiraju ove stranke, skoro već jednu godinu, radi više nego dobro, u miru i produktivno rješavajući probleme građana TK .

Poslije režiranog “raskola” u bloku “19”.SDP TK ističe da će tražiti nove partnere i to prije svega na potrebi deblokade kantona, novom zakonu o raspodjeli javnih prihoda i drugih bitnih pitanja, koja su u izbornom programu PDA bila prioritetno isticana. Međutim SDP TK sa svojim velikim unutarstranačkim grupisnjem i utjecajem Jasmina Imamovića sa svoja dva poslanika u Skupštini TK, te Bijedića i njegovih (a kako pouzdano saznajemo da ima i trećih i četvrtih grupa i grupica), potpomognuti DF-ovim Mešalićem, PDA su zaobišli i to baš onda kada nisu ni po koju cijenu smjeli, što će skoro vrijeme pokazati. Protagonisti plana “B” ističu kako su PDA, NB, NiP i NLB ” derivati” SDA, a brzo zaboravljaju čiji su derivati DF i Naša stranka.

Ni onakav otklon od politike koju je vodila SDA , nije im bio dovoljan argument u iskrenost želje da se politike mijenjaju u korist građana.Brzo su prekrižili i SBB, jer im je to i bio plan (DF -ov), iako se SBB u nedavnom periodu upravo pokazao kao stranka koja drži do dogovora i sporazuma, kada iako izazivani nisu pristali da proizvedu krizu vlasti u Federaciji BiH, ostali su u Vladi FBiH, iako svjesni da ce ih to u dobroj mjeri koštati na izborima, sto se na kraju i desilo.

Gospoda-drugovi su previdjeli da, kada pomiješaš crvenu i zelenu , ne dobiješ narandžastu, nego žutu.

SDP se izgubio u svojim “principima”, željama i kadrovskim nemogućnostima. Od samog početka, od kada se ukazala mogućnost za formiranje građanskog bloka, SDP pokazuje strah (zbog neznanja i kadrovskog siromaštva) od preuzimanja odgovornosti i sučeljavanja sa politikama koje predvode Čović i Dodik.

Vidljivo je da gdje god oni vode procese formiranja vlasti , tu su i problemi.Nastupaju kao BH blok samo iz razloga da se predstave sa većim izbornim kapacitetom , a u suštini ne mogu se dogovoriti ni oko “jelovnika za ručak”.
Prave većine takve da im ni jedan poslanik ne smije dobiti ni gripu, jer odmah nema većine. Insistiraju na “principima” a ne mogu se dogovoriti ni oko perifernih pozicija.

Otprilike, stvari stoje tako da bi se BH blok zadovoljio sa dva-tri velika kantona, gdje bi uhljebili još ono nešto “nazovi” kadrova, a koji nisu ostvarili mandate u skupštinama, te bi onda nastavili priču iz opozicije a, protiv ” nacionalista” i već viđeno.

Jednostavno, ne može se ne zaključiti da su (BH blok) imali najbolju priliku da na TK vlast uspostave do Nove 2019.godine i to dvotrećinskom većinom i da nastave posao u pravcu putne deblokade kantona, preraspodjeli javnih prihoda, projekata za ostanak mladih na TK i u BiH i mnoga druga pitanja za dobrobit građana.

Ovako, upitno je hoće li dugo opstati na vlasti i u Sarajevskom kantonu. Što se tiče poruke glasačima lijevo orjentisanih stranaka, već viđeno- još jedna prevara glasača./Asocijacija mladih PDA Živinice/