Na sjednici Opštinskog odbora SBB BiH Živinice održane 22.02.2018 godine, između ostalih tačaka, razmatrano je i pitanje delegiranja članova za Savjete MZ-a, a u vezi sa izmjenom Statuta Općine Živinice, usvojenim na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća.

U vezi sa navedenim, konstatovano je da isti smatramo jako retrogradnim, štetnim te značajno diskriminirajućim prema građanima Općine Živinice, obzirom na način predlaganja i odsustvo demokratskog načina izbora aktivista, koji trebaju da najaktivnije sudjeluju u prepoznavanju i rješavanju potreba i problema prisutnim u mjesnim zajednicama.

Smatramo da će indirektnim načinom delegiranja za članove MZ-a, štetan uticaj političkog djelovanja zahvatiti i ovaj segment društva, koji prije svega treba da se istinski bavi problemima građana u njihovom najužem okruženju, te samim tim fokus sa najbitnijih problema (komunalna infrastruktura) preusmjeriti na polje nepotrebnih političkih rasprava.

Kao legalisti u smislu poštovanja odluka većine Općinskog vijeća Živinice, OO SBB BiH Živinice će izvršiti nominiranje članova shodno utvrđenim kriterijima, međutim, smatramo za neophodno istaknuti svoj stav po navedenom pitanju, čije će se djelovanje pokazati vrlo brzo u narednom periodu./Predsjednik OO SBB Živinice mr.sci. Sanel Razić/

Vaš komentar na članak: