Mjesni odbor Socijaldemokratske unije (OO SDU Živinice), je u subotu 29.07.2016 godine održao radni sastanak sa članovima Predsjedništva ove općinske organizacije. Razgovor se u većini odnosio na problematiku i način rješavanja infrastrukturnih problema, kao što su neuredno elektrosnadbijevanje, sistem kanalizacije, te sigurnost kretanja djece, starijih, slabijih, slabovidnih i invalida magistralnim putem (M18 TZ-SA), u normalnim ali i otežanim uslovima.

Pitanje elektrosnadbijevanja je problem koji mještane St.Đurđevika muči više od 15 godina, nanoseći im velike štete, kod rada električnih uređaja zbog preniska napona, te prečestih isključenja. Ovo pitanje je aktuelizirano više puta, ali do danas nije bilo koristi. Prošli mjesec je pokrenuta i peticija od strane stanovnika ovog područja (Avdo Imamović), te se očekuje da JP EP Elektrodistribucija Tuzla, održi datu riječ i ovaj problem pokuša ubrzo riješiti.

Također se ni u pogledu kanalizacije u proteklom periodu, u ovoj MZ, nije ništa uradilo. Iako su mnogi obećavali rješenje nepovezanih visinskih i nizinskih dijelova što bi kvalitetno riješilo način odvodnje fekalija i drugog otpada, do danas, ništa nije učinjeno. Rješenje ovog problema mještani vide isključivo, u odlučnijoj borbi nove vlasti koja od oktobra bude dobila podršku građana. Problematika pitke vode ove MZ je najveći problem. Zavod za javno zdravstvo TK je od prošle godine javno zabranio upotrebu vode iz vodovoda Sinac Rijeka, ne samo za piće, već i kao tehničku vodu. Vodovodni sistem je potpuno nepouzdan i neuredan, a osoblje koje ga nadzire je nestručno i neodgovara za bilo kakav propust. Zato se smatra da su sadašnji naćečnik i OV kao vlast potpuno zatajili i zbog toga snose punu odgovornost za zdravlje stanovnika ovog područja neispunjavajući svoju statutarnu i zakonsku obavezu.

Dio magistralnog puta (M-18, Tuzla-Sarajevo) od Energopetrola do naselja zv. Lijeha, lokalitet se smatra kao višestruka crna tačka, zbog velikog broja smrtnih žrtava, te građana koji su zadobili teže ili lakše tjelesne povede i pretrpjeli ogromne materijalne ili nematerijalne štete. Razlog tome je, pored guste naseljenosti i pravac, koji omogućava razvijanje većih brzina, kako po danu, tako i po noći, kada se i dešavaju saobraćajne nesreće.

Zato je pokrenuta inicijativa kod nadležne institucije u Sarajevu da se što prije razmotri ovaj prijedlog i pristupi izradi propisanih trotara, kao i druge signalizacije, koja će pomoći u normalizaciji kretanja na ovom dijelu maggistralnog puta. Također jedan od ključnih i nelogičnih problema je problem rasvjete ove ceste. Ukoliko se mogu elektrificirati rubna područja naše općine, zašto se ne riješi i pitanje rasvjete lokaliteta sa najvećim brojem smrtnih žrtava, a to je od Energopetrola do BP Hifa Đurđevik.

Na sastanku su pored članova MO i OO prisustvovali i predsjednik OO SDU Živinice Doc.dr.sc. Zijad Jagodić i kandidatkinja za poziciju načelnika Općine Živinice mr.sc. Merima Aljić. /MO SDU St. Đurđevik
Avdo Imamović/

Vaš komentar na članak: